Harminchét éve ezen a napon halt meg Budakeszin Mezei Mária színésznő

Az 1909. október 16-án Kecskeméten született Mezei Mária kisgyerekként élt Erdélyben, majd Szegeden is. Színészi pályája Miskolcon indult el, 1931 őszén. 1935-től már a pesti Kamarában, a Belvárosi, majd a Vígszínházban játszott.

1936-tól filmezett is, a vásznon az Aranyember Athalie-jaként kiváló karakterszerepben mutatkozott be. A háború zaklatott éveiben politikai okokból sokszor mellőzött, üldözött művésznő 1954 után két évig ismét az Operettszínház tagja volt, aztán második sztárkorszaka következett: 1962-ig a Madách, 1962 és 1964 között a Petőfi Színház, 1964 és 1970 között a Nemzeti Színház társulatában lépett fel.

Megromlott egészségi állapota miatt, influenzás betegként 1970-ben teljesen visszavonult budakeszi házába, és tizenhárom évig harcolt napról napra az életéért, ebben erős hite és igaz társa segítette.

1983. április 20-án csendesen távozott a múlt század egyik kiemelkedő, hivatalos szakmai elismerésben alig részesülő művésze, akiről 1988-ban Budakeszin utcát neveztek el, lakóházán emléktábla van.

„Fekszem az ágyamban. Nézem a hegyeket, szagos szél fúj be az ablakomon, szemben a kertben nyílik a mandulafa, macskám a kezemre fektette fejét, este Mását játszom. Szeretnék énekelni, mint a madarak: ó milyen boldogság a Te világodban élni és szeretni Téged, Uram” – írta Vallástöredékek című önéletrajzi kötetében Mezei Mária.

A budakesziek szeretettel őrzik emlékét!

Megosztom a cikket