Ígéretes tárgyalások Vitézy Dáviddal a budakeszi buszsávról

„Nincs még egy olyan bevezető útja Budapestnek, mint a Budakeszi út: ugyanaz a két sáv érkezik a Fővárosba, mint ami elindul Budakesziről, nincs kerülő útja, és az egyetlen olyan elővárosi irány, amerről kötöttpályás közlekedés sincs” – mondta Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója azon az egyeztetésen, melyet dr. Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere és Pokorni Zoltán Budapest XII. kerületi polgármester kezdeményezett. A július 2-i találkozó témája a 22-es busz vonalán buszsáv építése, valamint Budakeszi közlekedési problémáinak megoldása volt. 

A dugót oda kell terelni, ahol nem lakik senki, így a legkevésbé rontja a település életminőségét – hangsúlyozta Vitézy. Javaslata szerint Budakeszi bevezető útjain a buszvégállomások kihelyezésével P+R parkolókat kell létesíteni, és a forgalmat zsilipelő lámpás csomópontokat létrehozni, melyek mellett a buszok védett buszsávon haladhatnának el. Mivel elsősorban Budakeszin áll a dugó, ezért elegendő, ha a településen belül épül folyamatos buszsáv, a XII. kerületi Budakeszi úton pedig csupán rövid szakaszokon, a lámpás csomópontoknál hoznának létre védett sávokat a tömegközlekedésnek. Budakeszi bevezető útjaitól a XII. kerületig a teljes vonalon a lámpák szisztematikus hangolása is szükséges azért, hogy a közösségi közlekedés váljon a vonzó alternatívává.
Dr. Győri Ottilia polgármester kiemelte: a P+R parkolók létesítése nemcsak a közlekedést segíti, de buszvégállomásokon megjelenő vásárlóközönség gazdaságilag is kedvez az ide települt vállalkozásoknak és ezáltal városunknak.

A találkozón részt vevő Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő elmondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélésén a legfontosabb témák között vetette fel a Zsámbéki medence közlekedési kérdéseit. A miniszterelnök tájékoztatása szerint a beruházásra van fedezet a költségvetésben. Vitézy Dávid a Budakeszi utat is magába foglaló választókerület országgyűlési képviselőjével, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszterrel is tárgyalt a kérdésről, aki támogatásáról biztosította a javaslatot, ezért kezdeményezzük, hogy terjessze azt a kormány elé. Amennyiben a kormány támogatja a kezdeményezést, a tervezés 2021-ben megtörténhet, és a rákövetkező évben a kivitelezés is elindulhat.

Pokorni Zoltán polgármesterrel a városhatáron, a Szanatórium utcánál a gyalogosbiztonság érdekében forgalomlassító akusztikus bordák telepítéséről is tárgyaltunk, ez ügyben felvesszük a kapcsolatot a Budapest Közút vezérigazgatójával.
Szóba került még a Budakeszi út csapadékvíz elvezetése is. Pokorni Zoltán hangsúlyozta, hogy az értékes esővizet a száradó budai erdőkben kell elszikkasztani ahelyett, hogy összegyűjtenénk és levezetnénk, mert akkor a fővárosban a gyűjtési helyen okozna problémát.

Mindent megteszünk azért, hogy a közlekedési fejlesztések mielőbb megvalósuljanak, a javaslatokat a jelenleg készülő budakeszi közlekedési koncepciótervvel is összehangoljuk.

’Sigmond Bertalan alpolgármester

https://www.portfolio.hu/…/hamarosan-fellelegezhetnek-a-bud…

Pokorni Zoltánnal, a Hegyvidék polgármesterével és Győri Ottiliával, Budakeszi polgármesterével tárgyaltunk tegnap a…

Közzétette: Vitézy Dávid – 2020. július 2., csütörtök

"Jelentős előrelépés történt #Budakeszi közlekedési problémáinak megoldásában.🚌 Buszsáv kerülhet a Budakeszi út…

Közzétette: Budakeszi Hírmondó hivatalos oldala – 2020. július 2., csütörtök

Egyeztetés Budakeszi közlekedési problémáiról"A Budapest Fejlesztési Központ bevonásával több órás tárgyalás után…

Közzétette: Budakeszi Hírmondó hivatalos oldala – 2020. július 2., csütörtök

Megosztom a cikket