Hajdu Péter küzdelme Budakeszin

Hajdú Péter (TV2) is ellátogatott Budakeszire, a Betűtészta mesekönyvboltba, ahol a korábban verhetetlen Szabó Ozor Jánossal (Ozy), a Budakeszin élő szkander- és erőemelő világbajnokkal mérte össze tudását. Ma nem Ozy állhatott a dobogó csúcsára. A bajnokság után Hajdú Péter exkluzív interjút adott lapunknak.

 

 

Február 25-én, a Betűtészta mesekönyvboltban Bickó Fickók szkander-világbajnokságot rendeztek. Az eseményre a város apraja-nagyja ellátogatott, hogy minden erejét beleadva legyőzze a legyőzhetetlent. A közönség legnagyobb meglepetésére ez a legfiatalabb (2 éves) versenyzőnek is sikerült. Önbizalmat kapott mindenki: lányok-fiúk, anyukák-apukák harcba szálltak Ozyval. A 60 cm-es bicepsz komoly kihívás, de végül mindenkinek sikerült nyerni világbajnokunkkal szemben.

 

 

Hajdú Péter, a TV2 egyik legkedveltebb bulvár műsorának vezetője is összemérte tudását Szabó Ozor Jánossal (Ozy), a Budakeszin élő szkander- és erőemelő világbajnokkal. A küzdelmet megelőző, óvodás gyermekekkel vívott kemény csatában ?elfáradt? Ozyt Hajdú Péter könnyen, néhány másodperc alatt le tudta győzni. A visszavágó sem maradt el, ahol?

 

 

Ha kíváncsi az eredményre nézze meg az alábbi videót:

 

Hajdú Péter is egy Bickó Fickó emléklapot kapott, melyet ?korábbi világbajnokunk?, Ozy írt alá.

Az eseményről készült fotók itt megtekinthetők.

 

Szabó Ozor Jánosról röviden: Az Ozy becenévre hallgató világbajnokunk sportélete 9 évesen kezdődött a birkózással.  Kőszegen, nevelőotthonban nőtt fel, mert negyedik gyermekként az állam kiszakította családjából, mondván, hogy az édesanya nem tud négy gyermeket nevelni. 17 éves korában motorbaleset során elvesztette jobb lábát. Egy hónap trauma után erőt merített Deák Bill Gyula esetéből, aki időközben példaképből baráttá avanzsált. Egy évig kereste az utat, amit járnia kell, és ekkor talált rá a fekve nyomásra. ?92-ben Tatabányáról Budapestre került, és a Mozgássérültek Állami Intézetében bőrdíszműves szakra járt. Pályázati segítséggel egy kis fitnesztermet rendezett be az intézetben. Egy év kemény küzdelem után az országos bajnokságon ezüstérmet szerzett. A következő évben már Nánási Istvánt, paralimpikont is sikerült legyőznie, és az aranyérem boldog tulajdonosa lett. A nemzetközi vizekre evezve az Európa-bajnokságon dobogós helyezést, ?99-ben a finnországi Európa-bajnokságon egyéniben negyedik, csapatban pedig első helyezést ért el. 2000-ben saját csapatot, a budakeszi Power Station Sportegyesületet kovácsolta össze, mely kb. 15 mozgássérült emberből áll.  A szkander szövetség vezetője felkérte, hogy a Magyarországon megrendezésre kerülő Európa-bajnokságon a mozgássérült kategóriában induljon el a csapatával együtt. Ezüstéremmel térhetett haza. Ezzel egy időben a Testnevelési Főiskolán elvégezte az erőemelő edzői, sportoktatói szakot, majd 2004-ben a testépítés, fitnesz és a sportrekreációs szakokat.

A mozgássérült versenyek megnyerése után elég erőt érzett magában ahhoz, hogy elinduljon az ? ahogyan ő hívja ? ?épek? között a fekve nyomó világbajnokságon is. Ahol az a hátrány, hogy még az egyensúllyal is meg kell küzdeni. 2009-ben világ- és Európa-bajnokságot, 2010-ben Szlovákiában Európa-bajnokságot nyert. 2010-ben a VB-n bronzzal tért haza. 2011. szeptember 25-én visszaszerezte világbajnoki címét a super heavy (nehézsúly) 140+ kg kategóriában.

2012-t az otthonteremtés évének tekintem ? nyilatkozta lapunknak Ozy. ? Sajnos a jelenlegi anyagi helyzetem ezt eddig nem tette lehetővé. Csöndben bízom a sporteredményeim elismerésében. ?99-ben kaptam Deutsch Tamás sportminisztertől kitüntetést, 2010-ben pedig a Budakesziért Emlékérmet vehettem át. Ez utóbbi nagyon jólesett, büszke vagyok rá, mert úgy érzem, hogy a sikereim Budakeszi sikerei is ? tette hozzá világbajnokunk.

 

Balczó Kornélia

 

Kapcsolódó cikkek:

Legyőzték világbajnokunkat

Bickó Fickók a Betűtésztában!

Ozy, a legyőzhetetlen

Világbajnok lett Ozy, a Budakeszin élő paralimpikon

Díjazott magyar bicepsz Las Vegasban

Januári csevely a Gina cukrászdában

Világverő bicepszeink

Megosztom a cikket