Egy kis zöld a nagy fehérségben

Valószínűleg mindenkinek feltűnt már, hogy igencsak fehér a táj bármerre is járunk. Tél lévén már hónapokkal ezelőtt eltűnt a fákról a lombozat. Minden fehérbe öltözött, és mínuszok cirkálnak. Ilyenkor sokaknak örömet tud okozni a nagy fehérségben egy kis zöld látványa? akár az ebédünkben is.

 

A spenót tipikusan az a zöldség, amit gyerekkorunkban ki nem állhattunk. Aztán előbb vagy utóbb belátjuk, hogy nem is olyan rossz az íze. Sőt valaki rajongásig beleszeret eme ízletes zöldségbe, ami rengeteg vitamint tartalmaz.

A spenótban található A-, C- és K-vitamin, sok benne a kalcium és magnézium is. Az oxálsav segít a szervezet számára megkötni a vasat és a kalciumot is. Található benne még mangán, folsav, kálium, B6 és E-vitamin, szelén és még foszfor is. Fontos elemi rostforrás, kiváló tisztító és méregtelenítő hatással van a szervezetünkre.

A tavaszi zöldségek egyike. A tavaszé, ami valljuk be, hogy már hiányzik. Már elegünk van a hidegből és a hólapátolásból. Ilyenkor egy tál a kedvenc spenótunkból akár a távozóban lévő életkedvünket is visszahozhatja. Könnyen elkészíthető, olcsó étel.

Akiknek eddig nem nyerte el a tetszését, azok csak menzás spenótot ettek. Még biztosan nem próbálták még ki a spenótos lasagnét vagy éppen a spenótos tésztát, a spenót tükörtojással-ról nem is beszélve.

Minden gyerek ismeri Popeye-t, aki erejét a spenótból meríti. Lehet, hogy nem ártana róla példát venni, és újult erővel nekifogni a hó eltakarításnak, hiszen a nagy hó alatt ott rejtőznek a finom spenótlevélkék, és nem utolsósorban a TAVASZ is.

 

Zsindely Borbála Rózsa

Megosztom a cikket