Gróf Széchenyi Istvánra emlékeztünk

Szeptember 21-én 229 évvel ezelőtt ezen a napon született városunk egyik nagy múltú iskolájának névadója, gróf Széchenyi István. A Budakeszi Széchenyi Baráti Kör szervezésében, több budakeszi iskola diákjainak és pedagógusainak részvételével koszorúzási ünnepségen emlékeztünk az államférfi Széchenyire.

A Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium előtti téren lévő mellszobránál tartott szeptember 21-i rendezvényen a polgármester azt hangsúlyozta, hogy gróf Széchenyi István is a nemzet egységéért munkálkodott, összefogásra buzdítva a fejlődés pártján állt. Széchenyi egy innovatív, haladó szellemiséget képviselő, ugyanakkor a tradíciókból is merítő államférfi volt, aki mindannyiunk példaképe lehet.
Dr. Győri Ottilia hozzátette, köztudott, hogy „a legnagyobb magyar” elnevezést Kossuth Lajos adományozta Széchenyinek. Tudjuk, hogy a két államférfi politikai nézetei nem voltak azonosak, mégis ilyen tisztelettel adóztak egymásnak, ami ma is példaként szolgálhat. – Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn, idézte Széchenyi gondolatait a polgármester.

Úgy fogalmazott, ezek a mondatok irányt mutathatnak ma is. Nagyon fontos mindannyiunk számára, hogy tisztában legyünk a közös múltunk történéseivel ahhoz, hogy építkezni tudjunk és megtaláljuk a helyes utat. Ebben segítenek az olyan biztos igazodási pontok, mint a közös zászló, a nemzeti lobogó, és múltunk kiemelkedő történelmi személyiségeinek szellemi hagyatéka. Közösségünk számára igazodási pont, közös jelkép a budakeszi zászló is, mondta a polgármester.

Büszkék vagyunk arra, hogy idén új iskola indult városunkban, mert az iskola jelenti a közös jövőt, fogalmazott dr. Győri Ottilia, aki az összetartozás jeléül, az önkormányzat nevében egy budakeszi zászlót adományozott a Budakeszi Német Nemzetiségi Általános Iskolának.

Budakeszi Hírmondó 2020. október 4. oldal.
https://hirmondo.budakeszi.hu/wp-content/uploads/2020/10/Hirmondo-2020-10.pdf

Megosztom a cikket