Fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepelte a Budakeszi Hagyományőrző Kör

 

A Prohászka Ottokár Gimnáziumban tartott pénteki ünnepségen elsőként Ligetfalvi Károly elnök köszöntötte a meghívott vendégeket és az ünneplő közönséget. Mint fogalmazott, a magyarországi sváb közösséget az erős hite tartotta meg az elmúlt 300 évben, ez legyen az iránymutató a továbbiakban is.

 

Az eseményen részt vett a Budakesser Gemeinschaft elnöke, Franz Huber úr és felesége is Budakeszi testvérvárosából, Neckarsulmból. Köszöntőjében emlékeztetett, a Budakesziről egykor kitelepített svábok és az itthon maradtak közössége közötti kapcsolatok és a kulturális hagyományok ápolásában, őrzésében kiemelkedő szerepe van a Budakeszi Hagyományőrző Körnek. Ebben a neckarsulmiakra mindig számíthatnak a budakesziek, tette hozzá.

 

Kőrösiné dr. Merkl Hilda tiszteletbeli elnök a Hagyományőrző Kör három évtizedes tevékenységét összegezve hangsúlyozta, a hagyományőrzésben fontos a láng folyamatos továbbadása. „Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen” – zárta szavait egy Széchenyi idézettel a tiszteletbeli elnök, aki egyben a Széchenyi Baráti Kör elnöke.

 

Csak az a nép tud tisztelni más népeket – azok szokásait, hagyományait – amely a sajátját is megbecsüli. Illyés Gyula gondolatai tökéletesen kifejezik a Budakeszi Hagyományőrző Kör önként vállalt küldetésének, és elmúlt 30 éves egyesületi tevékenységének lényegét – mondta köszöntőjében dr. Győri Ottilia polgármester.

 

Mint fogalmazott, az 1988-ban megalakult Hagyományőrző Kör, azaz a Verein für Traditionsbewahrung fő céljának tekinti a budakeszi, ill. a magyarországi németek népi és keresztény kultúrájának megőrzését. Joggal állíthatjuk, hogy a megalakulásakor vállalt célkitűzését többszörösen is teljesítette.

 

Számos rendezvénnyel, kezdeményezéssel járult hozzá a város sváb hagyományainak megismertetéséhez, élővé tételéhez, a város kulturális életének szerves részévé, egyik mozgatórugójává vált.

 

A Hagyományőrző Körre mi budakesziek, joggal vagyunk büszkék! Ígérhetem, hogy ebben a továbbiakban is partnerként számíthatnak Budakeszi Város Önkormányzatára, mondta ünnepi köszöntőjében dr. Győri Ottilia polgármester.

 

Az ünnepi műsorban közreműködött a Hagyományőrző Kör Asszonykórusa, a férfi Dalárda, és a Fúvószenekar is, végül pedig Mécs Károly, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész tartott egy rövid irodalmi estet.

 

 

 

 

 

További képeink megtekinthetők a KÉPGALÉRIÁBAN

 

 

 


Megosztom a cikket