Szépkorúak köszöntése Budakeszin

 

Operettel ünnepelték a nyugdíjas budakeszieket csütörtök délután az Erkel Ferenc Művelődési Központban, az idősek világnapja alkalmából. Az ünnepségen dr. Győri Ottilia Budakeszi polgármestere köszöntötte a szépkorúakat.

[widgetkit id=22]

 

Az Erkel Ferenc Művelődési Központ minden évben ünnepséget rendez az idősek világnapjához kapcsolódva. Ezúttal is teltházas volt a rendezvény, a Fenyőgyöngye és Borostyán nyugdíjas klub teljes tagsága eljött az ünnepségre. Megjelentek a város vezetői, önkormányzati képviselői, és az Idősügyi Tanács teljes tagsága is eljött.

 

Ez a nap minden évben lehetőséget nyújt arra, hogy megköszönjük ÖNÖKNEK, a környezetünkben élő idős embereknek mindazt, amit értünk tettek, tesznek. – mondta köszöntőjében a polgármester.

 

Régebben a nagyszülők együtt éltek az unokákkal, s a kályha melege mellett adták át a családi történeteket, tanították a kenyérdagasztást vagy a hímzést. Ma előfordul, hogy az unoka tanítja a nagyszülőt például az okostelefon használatára. A világ változik, ám az egymásra figyelés, az idősek tisztelete, a rájuk fordított idő nem szabad, hogy változzon! – hangsúlyozta dr. Győri Ottilia.

 

A polgármester úgy fogalmazott, Budakeszin is számítunk a tudásukra, tapasztalataikra, véleményükre, tanácsaikra. Köszönettel tartozunk önöknek mindezért! Az önkormányzatunk szeretné önöknek mindezt meghálálni, ezzel is jelezve, elismerve, hogy mennyire jelentős szerepet töltenek be városunk életében. Minden évben anyagilag is támogatjuk a városban működő nyugdíjas klubokat, melyből a tagoknak tartalmas programokat szerveznek. Tavaly Idősbarát Önkormányzat díjat kapott önkormányzatunk az idősügy területén végzett tevékenységéért. Az elismerés 1 millió Ft támogatással járt, melyet városunk az idősügy területén használt fel. A szépkorúak javaslatát is figyelembe véve 10 köztéri padot vásároltunk, amelyek nagy része már ki is került a város különböző köztereire.

 

Minden évben segítettük – így idén is – a nyugdíjas korosztály sikeres részvételét a kormány által meghirdetett szociális üdülési pályázaton is, melyet átlagosan 20 nyugdíjas vesz igénybe. 5.000 Ft önrész befizetésével 4-5 napon keresztül pihenhet az ország különböző szállodáiban. Létrehoztuk 2013-ban a város időskorú lakosainak érdekeit szolgáló Budakeszi Idősügyi Tanácsot, mely segíti az önkormányzatnak a település nyugdíjasaival, időskorú polgáraival kapcsolatos munkáját.

 

A képviselő-testület minden évben karácsonyi ajándékutalvánnyal kedveskedik 550 rászoruló nyugdíjasnak, és 150 rászoruló családnak. Az idei évben 2 millió 150 ezer Ft-ot fordítottunk erre a célra. Továbbá idén 1 millió 100 ezer forintot biztosítottunk a tűzifa programra, melyből azok a rászoruló nyugdíjasok is részesülhetnek, akiknek az egy főre eső jövedelme nem éri el a 62.700 Ft-ot abban az esetben, ha egy háztartásban többen élnek. Egyedülálló személy esetén ez az összeg 68.700 Ft.

 

Tavaly ilyenkor azt kérték Önök, hogy időről időre személyesen tájékoztassam a város időskorú lakosságát a település fejlődéséről, a képviselő-testület terveiről és döntéseiről. A kérésnek örömmel eleget tettem, és ha igény van rá, szívesen jövünk idén is! – tette hozzá a polgármester.

 

Ezúton is köszönjük a Budakeszi Hagyományőrző Kör kórusának, a Budakeszi Népdalkörnek, Bede Blankának, Bozi Benjaminnak, Szabadházi Józsefnek és Berta Gábornénak a közreműködését az ünnepi műsorban.

 

Az ünnepséget a 60 éven felüliek műalkotásaiból összeállított kiállítás megnyitójával zárta Bakács Bernadett alpolgármester asszony. A kiállítás október 4-ig tekinthető meg a művelődési házban.

Az Idősek Világnapján sok szeretettel köszöntjük a szépkorúakat, nagyon jó egészséget kívánunk mindannyiuknak!

Megosztom a cikket