Fájdalomcsillapítás a mozgásszervi betegségek esetén

Bemutatkozik a Reumatológiai Szakrendelés a Budakeszi Egészségügyi Központban.

A fájdalom az egyik legtöbbet kutatott és mégis az egyik legrejtettebb, legöszszetettebb, legtitokzatosabb jelenség. Valószínűleg a jóllétet és az egészséget érintő leggyakoribb tapasztalat (tünet), és az orvoshoz fordulás egyik leggyakoribb oka. Fájdalom nélkül életképtelenek vagyunk, de ha maga a fájdalom válik betegséggé, az a legnagyobb szenvedést jelentő problémák közé tartozik. Felmérések szerint miden harmadik ember szenved állandó vagy visszatérő fájdalmaktól. A mozgásszervi fájdalom pedig – a hivatalos WHO állásfoglalások szerint – közvetlenül a daganatos fájdalmak után következő fájdalom, erősségét és hatását tekintve.
Dr. Matyasovszky Eszter reumatológus főorvos 22 éve az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben kezdte pályafutását, 2018 óta a mgánszférában dolgozik, 2020 júliusától pedig a Budakeszi Egészségügyi Központban érik el betegei, hetente kétszer.
A reumatológiai mozgásszervi be­tegségek specialistája, a kopásos (vagy más néven degeneratív) ízületi meg-betegedésektől, a gyulladásos autoimmun eredetű ízületi megbetegedések, arthritisek, illetve a csontritkulás terápiájával foglalkozik.

„Keveset mozgunk, sokat ülünk, amiből számtalan mozgásszervi panasz származik, hibásan tartjuk a hátunkat, a gyerekekre ma kifejezetten jellemző a hanyagtartás, keveset sportolnak, ezáltal fejletlen a hátizomzatuk”

– a főorvos szerint a mozgásszervi betegségek elsősorban életmódbetegségek, és sok múlik rajtunk is, hogy milyen életkorban, mennyire gyorsan jelentkeznek.

Milyen betegségeket gyógyít  a reumatológus?

Manapság kifejezetten korán, már 20­-30 éves kor fölött elkezdődnek a kopásos elváltozások. Az ízületi porc károsodásával jellemezhető a betegség, melynek során külön-böző leépülési folyamatok kerülnek előtérbe. Jelentőségét hangsúlyozza, hogy a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedés 50 éves kor felett.
A másik csoport az autoimmun gyulladásos ízületi betegségek, amelyek nem gyógyíthatók, hiszen nem igazán ismerjük a kiváltó okot az esetükben, ám a későbbi komoly elnyomorodást meg tudjuk előzni azzal, ha időben kezelésre kerül a beteg. Akár tünetmentessé is tehetők, jó esetben. Az egyik leggyakoribb autoimmun megbetegedés a sokízületi gyulladás (más néven reumatoid arthritisz), kéz­láb szimmetrikus kisízületi panaszokkal kezdődik leggyakoribb formájában. Jellemző tünete a duzzanat és a szimmetrikus megjelenés. Három hónap a hivatalos diagnosztikus kritérium, vagyis ha hosszabb ideje fennáll, nem múlik, vissza-visszatér.

Másik tipikus, inkább a fiatalabb férfi korosztályra jellemző probléma, az éjszakai, nem mozgással összefüggő deréktáji fájdalom, ami az autoimmun gerincgyulladás jele is lehet. A betegek 50%­a férfi, és sokszor nagyon fiatal, 20-­30-­40 éves. Célszerű ezeket reumatológián kivizsgáltatni, mert speciális kezelési módokkal, immunmódosító tablettákkal, biológiai terápiával hatékonyan gyógyítható.
Nagyon fontos, hogy a különböző ízületi gyulladásokkal élő betegek időben forduljanak szakemberhez! A jelenlegi vírusidőszak alatt is működik a budakeszi szakrendelés, komolyabb problémákkal, hónapok óta tartó fájdalmas panaszokkal jelenleg is érdemes személyesen orvoshoz fordulni, és kivizsgáltatni a panaszokat. A szakrendelőben kötelező a maszkviselés, a vizsgálatok is maszkban történnek, 30 percenként vannak beosztva a betegek a tumultus elkerülése miatt.

Milyen panaszokkal érdemes  reumatológushoz fordulni?

Az első és legfontosabb tünet a fájdalom, amely a reggeli ízületi merevséggel kezdődik, amely bemozgatásra csökkenhet. Nagyobb fizikai terheléskor ismét fokozódik a fájdalom intenzitása, ami pihenésre alábbhagy. A másik legszembetűnőbb tünet a mozgáskorlátozottság. Ehhez nem csak az ízfelszínek kopása, de a környező szalagok zsugorodása, az izmok erejének csökkenése is hozzájárul. Gyulladásos ízületi betegségek esetében duzzanat jelentkezhet, ami jelentős fájdalommal jár.

Mi történik a reumatológiai vizsgálat során? Milyen vizsgálatokat végeznek a pontos diagnózis felállítása érdekében?

A Budakeszi Egészségügyi Központban működő Reumatológiai Szakrendelés kikérdezéssel és fizikális vizsgálattal kezdődik, amelyből kiderül a fájdalom pontos helye, láthatóvá válik a beszűkült mozgás. Mozgásszervi betegség gyanúja esetén a beteget speciális laboratóriumi vizsgálatokra irányítják, ezek a vérvizsgálatok helyben, az Egészségügyi Központban elérhetők. Ezt követően Matyasovszky főorvosnak lehetősége van beutalni a beteget speciális képalkotó vizsgálatokra, CT­ vagy MRI­felvételek­, csontizotóp­, csontritkulás­vizsgálatok elkészítésére, amelyekkel igazolható a pontos gyulladásos folyamat. 

A diagnózis megállapításáig a betegek járóbeteg­ellátás formájában kivizsgálhatók, majd helyben kezelhetők, a budakeszi szakrendelésen. Fontos tudni, hogy a terápia során további kórházi kezelésekre is lehetőségük van a betegeknek, a Budakeszi Egészségügyi Központ együttműködésben áll az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézettel (ORFI), valamint gyógyfürdőkúrák is igénybe vehetők, fürdőjegykúra felírására is van mód bármely budapesti vagy vidéki kijelölt gyógyfürdőbe. A vírus­időszakban is nyitva vannak a fürdők, jóval kevesebben veszik most igénybe ezeket a szolgáltatásokat, az idősebb korosztálynak nem feltétlenül tanácsos ebben az időszakban bejelentkezni, az aktív fiatalabbak azonban a szükséges védekezési szabályok betartásával most is megkaphatják ezt a típusú ellátást.

A rizikótényezők megszüntetése lenne a legfontosabb, ezek közül is az elhízás és a mozgásszegény életmód. A rendszeresen végzett testmozgás – mely kiegészülhet fizioterápiás kezeléssel – javítja az ízület keringését, növeli az izomerőt. A gyógyszeres kezelés első lépcsője az enyhébb fájdalomcsillapító készítmények alkalmazása. Ha ez nem elég hatékony, illetve gyulladásos jelek is vannak az ízületben, akkor szóba jöhetnek a nem szteroid gyulladáscsökkentők is. Nagyon makacs esetekben, az ízületbe adott szteroid injekció csökkentheti a gyulladást.

Helyileg alkalmazott kenőcsök, tapaszok is jó kiegészítői a kezelésnek. Az utóbbi években előtérbe került a porcerősítő szerek alkalmazása. Ezek a készítmények a porc felépítésében résztvevő glukóz­aminokat, kondroitin-szulfátot, hialuron-savat tartalmaznak. Amellett, hogy segítik a porc újdonképződését, bizonyított a gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatásuk egyaránt. Amennyiben a fenti terápiák mellett sem csillapodik a fájdalom, illetve súlyos mozgáskorlátozottság vagy ízületi instabilitás alakul ki, akkor ortopédsebészeti műtétre is sor kerülhet.

A főorvos a rendszeres csontűrűség mérések betartására is felhívja a hölgyek figyelmét, hiszen a csontritkulás az életminőséget nagyon megnehezítő állapot. A budakeszi lakosok a II. kerületi Kapás utcai Rendelőhöz tartoznak, a Fekete Sas utcában vehetik igénybe beutalóval a csontsűrűség méréseket. Normál csontsűrűség esetén háromévente javasolják, menopauza után – ha csökkent a csontsűrűség – kétévente, csontritkulás esetén pedig évente kell menni, csak így írható fel emelt támogatással a gyógyszer is.
Dr. Matyasovszky Eszter reumatológus főorvos kedden délelőtt és szerdán délután rendel, a várakozási idő csökkentése érdekében előjegyzés alapján, időpont egyeztetés a következő számon lehetséges: +36 20 362 7065. A reumatológiai szakellátás beutaló köteles, háziorvos vagy más szakrendelés írhatja ezt fel.

„A mozgás az élet! Aki befekszik az ágyba, az ott is marad. Az aktív mozgással teli életmódot mindenképpen meg kell őrizni!”

– mondja a Budakeszin élő háromgyerekes főorvos, akivel akár a Sport­pályán is összefuthatnak azok, akik szintén szeretnek futni, sétálni, és keresik a mozgás különböző formáit.

(Tótváradiné Enikő )

Budakeszi Hírmondó 2020. október 23. oldal.

https://hirmondo.budakeszi.hu/wp-content/uploads/2020/10/Hirmondo-2020-10.pdf

Megosztom a cikket