Emlékezetes március idusa 2013-ban, avagy Tél tábornok nem könnyen adja át helyét a tavasznak

A történelemben van néhány emlékezetes március 15-e. Gondoljunk csak Julius Caesar utolsó napjára, vagy a mi 1848-as forradalmunkra.  Idén valami egész másról lesz emlékezetes ez a nap?

 

Amúgy az emberek készültek a nevezetes esemény megünneplésére, sokan ? a hosszú hétvégét kihasználva ? útnak indultak szeretteikhez, vagy egy kis kikapcsolódásra. A meteorológiai előjelzésből egy félmondatra emlékszem: a Dunántúlon a nagy mennyiségű havat orkán erejű szél fogja hordani. Csak én hallottam volna?

Tény: az autósok nagy része már a téli gumit lecserélte, s úgy indultak útnak. Azt mondják az idősebbek, a szakemberek ilyen kutya időre nem emlékeznek vissza, különösen nem március közepén.

Bakács Bernadett, Budakeszi alpolgármestere elmondta, hogy telefonon kapott értesítést egy Péter Zsuzsanna nevű hölgytől, aki 16 órája van úton, és jelzése szerint rengetegen akadtak el az úton, szükségük lenne élelmiszerre, meleg teára. Balczó Kornélia, a Budakeszi Hírmondó főszerkesztője volt segítségünkre, és az alábbi hirdetést azonnal feltette az újság honlapjára:

A Budakeszi Rendőrőrsön várják az azonnal fogyasztható élelmiszereket, és a teafőzéshez szükséges alapanyagokat, hogy a hóban fagyoskodókon segíteni tudjanak. A rendőrség kérése, hogy senki se kockáztasson azzal, hogy útnak indul segítséget nyújtani. Kérünk mindenkit, hogy adományaikat a helyi rendőrőrsre juttassa el! Az élelmiszeren kívül, autós szolgálatra is lehet jelentkezni.

Üres flakonokra, műanyag poharakra is szükség van!

Rólunk, magyarokról gyakran hallani, hogy képtelenek vagyunk összefogni. Ami városunkban történt a felhívás hatására, az ellenkezőjét bizonyíthatja. Sokan megmozdultak. Külön köszönet a Nagycsaládosok Egyesületének, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének és mindenkinek, aki bármi aprósággal segített. Nem mondhatjuk el elégszer: a rendőrök, polgárőrök fáradtságot nem ismerve tevékenykedtek a bajba jutott emberek megsegítésén! Mindenkinek NAGYBETŰS KÖSZÖNETTEL tartozunk!

Este 8 óra fele megindult a forgalom. A megmaradt élelmiszereket átvitték Budaörsre, ahol rengeteg ember szállásoltak el ideiglenes helyeken.

 

Szabó Tibor Mihály

A Buda Környéki Televízió összeállításának megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket