Elhunyt Prof. Dr. Vörösmarthy Dániel

Prof. Dr. Vörösmarthy Dániel életének 90. évében elhunyt. Végső búcsúztatása 2019. február 19-én, kedden 14 órakor lesz a budakeszi temető ravatalozójában. A gyászoló családnak részvétünket nyilvánítjuk, emlékét örökre megőrizzük!

Szemorvosként a Debreceni Szemklinikán kezdte pályafutását, majd a dresdai Friedrichstadti Szemklinika igazgatója, később a budapesti Szent Rókus Kórház osztályvezető főorvosa lett. Nemzetközileg is elismert, a világon a legnagyobb sikeres szemműtét számmal rendelkező hályogsebész volt.
A szemre vonatkozó élettani-optikai, klinikai, műtéttani és műszertervezési kutatások eredményeiről több könyvben és tanulmányban írt. Több nemzetközi szabadalom fűződik a nevéhez. Műtéti előkészítő eljárását ma már az egész világon rutinszerűen alkalmazzák, a műlencse implantáció nemzetközi úttörőjeként tartják számon. Ő volt a modern mikro-sebészeti hályogműtéttel egybekötött műlencse implantáció és a szemészeti YAG-LASER hazai bevezetője.
Professzor úr példátlanul egyedülálló módon 62 évig gyógyított, 86 éves koráig hétfőtől csütörtökig fogadta a betegeket a Budapesti Szent Rókus Kórházban. Betege volt többek között Mezei Mária színművésznő, dr. Antall József miniszterelnök, dr. Mádl Ferenc köztársasági elnök, számos miniszter, az egykori ” arany csapat” nyolc tagja, híres színészek, politikusok, közéleti személyiségek.
A nemzetközi orvostársadalom számos jeles képviselője miatta fordult meg Budakeszin. Több konferenciát, értekezést tartott a városban, volt, amelyiket a kommunista éra miatt titokban, a saját pincéjében.
Mindig büszkeséggel töltötte el, hogy Budakeszi városa az otthona, bárhol is járt a világban. Példás polgári életet élt feleségével dr. Corradi Máriával, a MÁV Kórház egykori főorvosával.

Megosztom a cikket