Előadás az életmentésről

A Közbiztonsági, Környezetvédelmi és Közellátási Bizottság szervezésében az Erkel Ferenc Művelődési Központban rendezték meg az alapvető életmentés, valamint a defibrillátor szakszerű használatát bemutató előadást, melyet dr. Dömötör György sebész főorvos úr tartott. A közel kétórás előadáson elsajátíthattuk az életmentés legfontosabb elemeit, Ambu babán gyakorolhattuk az újraélesztés technikáját.

 

 

Az élet produkál váratlan helyzeteket, amikor pánik helyett gyors és határozott cselekedettel életet menthetünk. Ha ilyen helyzetbe kerülünk, kötelességünk a bajba jutott embertársaink azonnali segítése.

Emlékeztetőül?

Hívjuk azonnal a 104-es segélyhívón a mentőket, és kövessük az utasításaikat.

Hajoljunk a beteghez, számoljunk 10-ig, s közben hallgassuk, hogy lélegzik-e, mozog-e a mellkasa, van-e pulzusa, vérkeringése.

Ha a szájában idegen anyag van, azonnal el kell távolítani, (oldalra fordítani), hogy meg ne fulladjon.

Ha nem mutat életjelt a beteg, óvatosan fektessük hanyatt a földre (kemény helyre, ágy nem jó), és a rohamkocsi megérkezéséig azonnal el kell kezdeni az újraélesztést! Ha félünk a beteghez nyúlni, ha késlekedünk, 4 perc elteltével oxigénhiány miatt károsodhat az agy, vagy leállhat a szívműködés!

 

Térdeljünk a földre fektetett beteg bal oldala mellé.

Helyezzük a bal kezünket, (két mell között) a szegycsontjára úgy, hogy ujjaink a nyaka felé álljanak. Jobb kézzel átfogjuk a bal csuklónkat, majd mindkét kezünkkel, egyenes kartartással befeszítve, 2-4 cm mélységben, egyenletes erővel, (hangosan számolva) 30-szor nyomást, azaz mellkasi kompressziót végzünk.

 

Majd mesterséges lélegeztetést alkalmazunk: A beteg fejét hátra hajtjuk, nagy levegőt veszünk, és egy zsebkendőn keresztül a beteg szájába vagy az orrába fújjuk a levegőt úgy, hogy az egyik nyílást zárva tartjuk.(Ha szájába fújunk, az orrát befogjuk addig, hogy a levegő ne távozzon, illetve fordítva). Ezt kétszer ismételjük meg, és újra kezdjük el a 30 mellkasi kompressziót, utána újra két befúvást alkalmazzunk, és ismételjük egymás után a műveletet mindaddig, amíg életjelt nem mutat a beteg, (nem tér magához), illetve amíg megérkezik a mentő vagy az életmentő defibrillátor. A készüléket merjük bátran használni! A fél automata készülék kinyitásától kezdve szakszerű utasításokat ad (beszél, folyamatosan mondja, hogyan cselekedjünk, mit tegyünk).

 

 

 

Az elektróda helyes felragasztását ábra mutatja, ezután a gép leveszi az EKG-t, és elemzi az adatokat, majd további utasítást ad. Fontos, hogy az elektróda felhelyezése után ne nyúljunk a beteghez, ameddig a gép elemzi a mért adatot.

 

Ha a sokkolást javasolja, a készüléken található piros szív gombot meg kell nyomni, a sokk leadva, és azonnal folytatni kell a fent említett mellkasi kompressziót befúvással, az elektróda fenn hagyása mellett.

Ha nem javasolja a sokkolást, mert nincs rá szükség, nem kell megnyomni a piros szív alakú gombot, de tovább kell végezni a mesterséges lélegeztetést (30 nyomás, + 2 befúvás, 30 nyomás, + 2 befúvás)?

Az automata defibrillátor teljesen biztonságos, csak akkor üt, ha a páciensnek arra szüksége van. Kárt nem tudunk okozni, viszont megmenthetünk egy életet, csak követni kell a hangutasításait, amíg a mentők meg nem érkeznek!

 

Budakeszin, ilyen életmentő készülék elérhető:

a Polgármesteri Hivatal portáján: (tel: 06/23-535-710, illetve 0630/621-2092),

a vitorlázó reptéren: (tel:06- 23/450-694), valamint

az orvosi ügyeletnél: (du.16 h-tól reggel 8 h-ig, tel: 0623/451-920 vagy: 0623/451-731).

 

 

 

 

Köszönöm az intézmények vezetőinek, hogy lehetővé tették, hogy minden érdeklődő részt vehetett az előadáson:

Budakeszi Polgármesteri Hivatal, Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium, Nagy Sándor József Gimnázium, Széchenyi István Általános, Iskola, Budakeszi Rendőrség, Polgárőrség, Bölcsőde. Köszönöm minden kedves érdeklődő megjelenését, dr. Dömötör György főorvos úrnak a nagyszerű, hasznos és tanulságos előadást és az alábbi szponzorok támogatását:

 

Budakeszi Város Önkormányzata, Buda Környéki Televízió, Balczó Kornélia, Erkel Ferenc Művelődési Központ, Gyertyaláng Kft., Vöröskereszt Budaörs, Budakesziért Függetlenek Egyesülete, Dr. Dömötör György.

 

Somlóvári Józsefné

önkormányzati képviselő, a K. K. K. Bizottság elnöke

 

Az előadáson készült felvételt az alábbi képre kétszer kattintva megtekinthetik:

 

Megosztom a cikket