Együttműködés a nemzetiségi önkormányzatokkal

A 2014. október 12-i általános nemzetiségi választások eredményeképp Pest megyében öt területi nemzetiségi önkormányzat jött létre: a német, a roma, a román, a szerb és a szlovák.

 

Nemzetiség minden olyan – Magyarország területén legalább egy évszázada honos – népcsoport, amely az állam lakossága körében számszerű kisebbségben van, a lakosság többi részétől saját nyelve, kultúrája és hagyományai különböztetik meg, egyben olyan összetartozás-tudatról tesz bizonyságot, amely mindezek megőrzésére, történelmileg kialakult közösségeik érdekeinek kifejezésére és védelmére irányul.
Pest Megye Önkormányzatának Közgyűlése a 2017. januári ülésén döntött arról, hogy a megyei önkormányzat a területi nemzetiségi önkormányzatok részére továbbra is korlátlanul és ingyenesen biztosítja iroda használatát a Megyeházán, és ellátja azok titkársági és gazdasági feladatait.

Szabó István, a közgyűlés elnöke 2014 novemberében találkozott mind az öt területi nemzetiségi önkormányzat vezetőjével. A megbeszélésen az elnök elmondta, hogy számít a nemzetiségi önkormányzatok munkájára, hiszen olyan tudással, értékekkel rendelkeznek, ami sokszínűbbé teszi a megyét.

Megosztom a cikket