Sautanz – Sváb Disznótor

Harmadik alkalommal rendezte meg a Budakeszi Német Nemzetiségi Önkormányzat a hagyományos sváb disznótort a Park Center mögötti területen. Ezúttal hét sertés öltek le hajnalban, hogy a sváb tradíciók szerinti feldolgozás után felkínálják a vendégeknek a belőlük készített finomságokat. A falatozás mellé autentikus sváb zene dukált. A rendezvényt a fővédnök, Soltész Miklós államtitkár nyitotta meg, de beszédet mondott Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő, Ritter Imre, német nemzetiségi szószóló, dr. Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere és Schrotti János a BVNÖ elnöke is.

Miközben a csapatok dolgoztak, a színpadon változatos programok, autentikus táncos és zenés produkciók szórakoztatták a közönséget. Fellépett a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium nemzetiségi tánckara is. A 9.a osztályos diákok Simon István irányításával először egy osztrák csillagpolkát, majd bácskai táncokat adtak elő.

A szakértő zsűri – az értékeléskor nemcsak az ízeket, hanem a főzés és sütés módját, a hagyományok ápolását, az ételek tálalását is figyelembe vették – a hagyományőrző kategória első helye mellett a rendezvény fődíját, a Sautanz Bard-ot is a XII. kerületi csapatnak ítélte. A vándordíjra felkerül a Svábhegy felirat, az értékes relikvia egy évig marad a győztes birtokában.

 

Forrás: Szerkesztőség és Hegyvidéki Önkormányzat

FOTÓGALÉRIA ITT.

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi videóra:

Megosztom a cikket