Együttműködés a környezetünkért

Együttműködési megállapodást írt alá 2013. február 18-án, Visegrádon Zambó Péter a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója és dr. Darkó Jenő a Budakörnyéki Natúrparkért Egyesület (BNE) elnöke.

Ez az esemény azért fontos nemcsak Budakeszi, hanem egy nagyobb térség számára is, mert jelentősen hozzájárulhat a Budai-hegységben és a Zsámbéki-medencében a környezeti és természeti adottságok jobb kihasználásához, és az összehangolt, hosszú távú fejlesztések megvalósításához.

 

 

 

Hosszú ? és a vitákat sem nélkülöző ? előkészület után mindkét fél felismerte azokat a lehetőségeket, amelyeket a térség egyik gazdálkodó szervezete, a Pilisi Parkerdő Zrt. és a helyi lakosságot képviselő Budakeszi Natúrparkért Egyesület tehet a térség jövőjének formálásában. Mindkét fél szükségét érezte annak, hogy elhatározását írásba is foglalja, amelyben kinyilvánítják szándékukat kölcsönösen fontosnak tartott törekvéseik megvalósításában, erősítve ezzel a táj védelmét, a táj és az ember kapcsolatát, turisztikai célú bemutatását, valamint a helyi termékek, szolgáltatások platformjának létrehozását.

 

A megállapodás értelmében a felek közös álláspont kialakítására törekszenek a térséget érintő fejlesztéseket illetően. Közös rendezvények, programok szervezésével igyekeznek előmozdítani a lakosság jobb tájékoztatását és a környezeti fenntarthatóság érvényesülését. Ennek érdekében mindkét fél kész meghatározó részt vállalni a Budakörnyéki Natúrpark jövőbeni megalapításában és működtetésében, miközben a Pilisi Parkerdő Zrt. továbbra is a mindenkor érvényes erdőterv alapján végzi erdőgazdálkodási tevékenységét.

A Budai-hegység és a Zsámbéki-medence védendő értékei:

1. természeti értékek (botanikai és zoológiai értékek, olyan élőhelyek, mint fészkelő-, búvó-, telelőhelyek, vizes élőhelyek, madárpihenők, ásványok, források),

2. környezeti értékek (táji/tájképi egység, tájvédelmi körzet, különleges fasor, különleges erdő, erdőrészlet, arborétum, vadaspark, barlang, vízfolyás-szakasz, tó, nádas, vízesés, NATURA-2000 terület, természetvédelmi terület, hagyományos gyümölcsfajták),

3. épített környezeti értékek (régi épület, templom, kápolna, tanyaépület, magtár, istálló, présház, pincesor, népi építészeti emlék, sajátos utcarészlet, tér, malom, temető, egyes sírok, jellegzetes művelt területek),

4. kulturális emlékek (szobor, szoborcsoport, emlékmű, nevezetes művészek/tudósok emlékházai, emléktáblák, nevezetes épületromok, kastély, kúria, vendéglő/fogadó, szabadtéri színpad, múzeum, régészeti feltárások),

5. hagyományok, helyi ünnepek (gyermeknap, főzőverseny, farsangi bál, sváb bál, úrnapi templomdíszítés, stb.),

6. turisztikai nevezetességek (séta- és kerékpárutak, tanösvények, kilátó, vendéglátóhelyek, szállodák, panziók, cukrászdák, kávéházak, gyógy-, wellness-szálló, sportpálya, táborhely, piac, biopiac, stb.).

 

A BNE munkájáról és programjairól a www.budakornyeki-naturpark.hu honlapon tájékozódhatnak.

A Pilisi Parkerdő Zrt. tevékenységeiről a www.parkerdo.hu honlapon olvashatnak.

A Budakörnyéki Natúrparkért Egyesület várja a környezet- és természetvédelemért elkötelezett, tenni akaró személyek, szervezetek csatlakozását, akik önkéntes alapon csapatmunkát vállalnának. Jelentkezni az info@budakornyeki-naturpark.hu címen, ill. a www.budakornyeki-naturpark.hu honlapon megadott elérhetőségeken lehet.

Dr. Vermes László  –  BNE tiszteletbeli elnöke

Odri Ágnes  – BNE alelnök

Vígh Andrea, Lomniczi Gergely ? Pilisi Parkerdő Zrt.

Megosztom a cikket