Egy chip-et szeretet és odafigyelés

Szilveszterkor igencsak hangos volt a város a petárdáktól és tűzijátékoktól, ami sokaknak élmény és jó szórakozás, de szeretett négylábú társaink nagyon megszenvedik ezt a napot, csakúgy, mint augusztus 20.-át. Háziállatainknak sokkal kifinomultabb a hallása, mint az embereknek, ezért számukra annyira megterhelő lehet a hangos és folyamatos durrantás, hogy ijedtükben elszaladnak, elszöknek otthonról vagy akár sétáltatás közben.

 

Szilveszter éjjel pl. Pátyról Budakeszire vágtatott át egy kutyus, akit a végkimerültség előtt sikerült befognia egy állatvédőnek. Szerencsére vannak olyan segítő szándékú személyek, akik szabadidejüket és pénzüket nem sajnálva befogják, befogadják vagy menhelyre szállítják a kóborló kutyákat, akik, ha chippel vannak ellátva, akkor rövid időn belül visszakerülhetnek a gazdihoz.  Ebben a kutyusban volt chip, így már otthon van.

Ha nincs azonosítója az állatnak, akkor vagy elpusztul, mert elüti egy autó, esetleg éhezés miatt legyengül, megbetegszik.  A menhely csak átmeneti megoldás lehet, ott állatokat tartósan elhelyezni nem lehet, mert a finanszírozásuk szegényes, így a körülmények általában nem optimálisak a megfelelő ellátásra.

Szeretném felhívni minden állattulajdonos figyelmét, hogy 2013. január 1-jétől törvény írja elő a csip beültetését a kutyákba. Ezt nem tehernek kell tekinteni, hiszen a szeretett állatunk védelméről van szó, aki nem csak házőrző szerepet lát el, hanem pl. idősek és egyedül élőknek lehet, hogy egyetlen társa. Közhelyes, de nagyon igaz: a kutya az ember legjobb barátja, viszont nagyon fontos, hogy csak az vállaljon állatot, aki megfelelően tud róla gondoskodni. Ez nem csak az etetést vagy a mozgástér biztosítását jelenti, hanem pl. a téli időszakban melegedési lehetőség kialakítását, és nem utolsósorban a szükséges oltások, egészségügyi ellenőrzések elvégeztetését és a chip beültetését is.

A chip meglétét a jegyző, a közterület-felügyelő és az állategészségügyi hatóság ellenőrizheti. Mulasztás esetén több tízezer forint büntetés szabható ki.

Gondoskodjunk négylábú barátainkról!

 

Odri Ágnes

képviselő

Megosztom a cikket