Egy álom valóra vált

Megnyílt a tanuszodánk.

Tanuszodát azért építünk, mert a gyermek az első – mondta ünnepi beszédében Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője Budakeszin november 7-én, a Hargitay András Tanuszoda átadásán.

 

Menczer Tamás nagy ünnepnek nevezte a tanuszoda átadását Budakeszi és a budakörnyéki régió életben. Mint fogalmazott, képviselőként feladatának tekinti azt segíteni, hogy a Buda-környékiek élete a lehető legjobb, legkényelmesebb és legkomfortosabb legyen, és ebben a munkában az uszoda átadása jelentős lépés. Közölte, a tanuszoda felépítésére a kormány másfél milliárd forintot fordított. Ígéretet kapott arra – mondta -, hogy jövő szeptemberben a tanuszoda bekerül az Úszó Nemzet Programba. Az államtitkár kiemelte, hogy az uszodát egy roppant nehéz, válságokkal terhelt időszakban építették.

Lázár János építési és közlekedési miniszter az ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából köszöntötte Budakeszi lakóit, és arról beszélt, 2011-ben hirdette meg az oktatási és egészségügyi kormányzat a mindennapos testnevelés intézményét azzal a céllal, hogy egészségesebb legyen a következő generáció. Lázár János elmondta azt is, hogy a Hargitay András Tanuszoda fenntartását a kormány finanszírozza, és ez mintegy 90 millió forintnyi éves megtakarítást jelent Budakeszinek. A miniszter beszélt az agglomerációs közlekedésről is. Célként határozta meg, hogy a következő években a Budapestet körbevevő teljes HÉV-hálózat újraépítésével, a Budapestnek nyújtott támogatás révén a tömegközlekedés modernizációjával, valamint az M1-es hatsávosításával, az M100-as megépítésével, az autópályákra és a fővárosba vezető utak javításával, buszsávok kiépítésével megkönnyítsék a régió életét. – Készen állunk arra, hogy Magyarország következő tízéves közút- és gyorsforgalmi út fejlesztési programját úgy valósítsák meg, hogy az agglomeráció számára könnyebb és élhetőbb legyen a vidék – mondta Lázár János.

Dr. Győri Ottilia polgármester felidézte, 2017-ben beszélt Orbán Viktornak arról, hogy a budakesziek nagy közös álma egy uszoda. – A közös álmunk most valóra vált, a közösségünk számára ez egy nagyon nagy nap. Számunkra rendkívüli dolog, ami most itt történik – mondta. Hargitay András olimpiai bronzérmes, háromszoros világ- és Európa-bajnok úszó nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy róla nevezték el az uszodát. Az átadáson elhangzott, hogy a létesítmény egyaránt alkalmas az iskolai és óvodai úszásoktatásra, és az oktatási időn kívül a település lakosai, valamint a versenysportolók is igénybe vehetik az uszoda szolgáltatásait. Az uszoda terheléses próbaüzeme jelenleg is tart.

Sükösd Levente

Budakeszi Hírmondó 2023. november

Megosztom a cikket