Egészséges élet és környezet

A járványhelyzet kezelésében jól vizsgázott Budakeszi. A  beruházások is lendületet kaptak, a  városszépítő akciókba több civil kezdeményezés is bekapcsolódott. A kiemelt közösségi élményre sem kell már sokat várni: pár hét múlva ismét lesz sörfesztivál Budakeszin!

Újabb lehetőségek a budakeszi egészségügyben
A Budakeszi Egészségügyi Központ oltópontként is megkezdte munkáját: április eleje óta több ezer vakcinát adtak itt be. Szakorvosaink és önkénteseink segítségével gördülékenyen ment az oltás, senkinek sem kellett hosszasan várakoznia. Köszönöm áldozatos munkájukat!

85 millió forintot nyertünk a Budakörnyéki Egészségprogramra
Közel a nyár, egyre gyakoribb a ragyogó napsütés, ami sajnos már nem veszélytelen. Jó hír, hogy melanóma-szűrés és -megelőzés is szerepel az egészségmegőrző, betegségmegelőző programunkban. Nagyon fontos elem a komplex gyermekegészség-fejlesztés is, de kellő hangsúlyt kapnak az aktív- és az időskorúak egészségét segítő sportprogramok is.

Új kardiológiai ultrahang készülék segíti a betegségmegelőzést és a gyógyítást
A Budakeszi Egészségügyi Központ (BEK) egyik leginkább keresett és legnagyobb forgalmat bonyolító szak-rendelése a  kardiológiai szakrendelés. A  jelenlegi, 16 év felettieket kiszolgáló szakrendelés mellett egyre nagyobb igény mutatkozik gyermek kardiológia és sportorvosi ellátás beindítására is. Az ezekhez szükséges szakembergárda rendelkezésre áll, azonban szükség volt még egy ultrahang készülékre. Önkormányzatunk egyéves bérleti konstrukció támogatásával segítette a készülék üzembe helyezését. A BEK havi bruttó 500 000 Ft bérleti díjat fizet az eszközért cserébe, amely beleszámít a későbbiek folyamán a gép vételárába, ha azt a BEK meg kívánja vásárolni. A most megalakult Egészséges Budakesziért Alapítvány vállalta, hogy a bérleti időszak végén a gép vételárából bruttó 4 000 000 Ft-ot megfizet, így a gép a BEK tulajdonába kerülhet.

Évente több mint egymilliárd forint Budakeszi fejlesztésekre!
2010 óta összesen immár 11 milliárd forint értékű fejlesztést valósítottunk meg Budakeszin, pályázati forrásból, és ezzel megsokszoroztuk a város vagyonát. Befejeződött a Kossuth köz felújítása. A 204 méteres útszakasz aszfaltozásának teljes költsége 17 millió forint, amelyet nagyrészt pályázati forrásból, önrész vállalásával biztosított az önkormányzat. A tanuszodánknál már készül a gépészeti tér, és alapozzák a nagymedencét. Az új Dózsa György téri piacon a fal és az épületek alapjait ássák. A megújult térre ősszel visszatérhet a piac. A makkosmáriai csapadékvíz-elvezetés építése a  végéhez közeledik. A csatornát itt teljes hosszában befedi a kivitelező, így az alkalmas lesz gyalogos közlekedésre. Az Árnyas utcában is halad az építés, és hamarosan a Makkosi úton folytatódik, amelynek megépítéséhez kormányzati támogatást igényeltünk.

Elkezdődött a kerékpárút építése
A képviselő-testület felhatalmazása alapján aláírtam a vállalkozási szerződést a kivitelezővel. Budaörs polgármesterével, Wittinghoff Tamással megegyeztem, hogy a Budaörsig tartó nyomvonaltervet három hónapon belül közösen elkészíttetjük. A cél a Budapest–Balaton (BuBa) kerékpárútra való rácsatlakozás.

Föld Napja – fenntarthatósági témahét
Két év alatt 200 fát ültetünk Budakeszin! 2019-20-ban 44 db fát ültettünk az új iskolánál, teljes ökoszisztémát telepítve köréjük, idén a Föld napján további 15 db mezei juharfát ültettünk itt. A Budaörsi út mellett épülő kerékpárút mentén legalább százharminc darab értékes hársfát telepítünk az idegenhonos akácbozót helyén, szép, illatos, rendezett fasort kialakítva.

Száz denevérrel százezer szúnyog ellen
Egyetlen denevér egy éjszaka alatt akár 1000 szúnyogot is elfogyaszt, ezért 100 denevérodút osztottunk szét az önként jelentkezőknek. Az odúk nagy része már elkelt, de aki szeretne részt venni a programban, még lehet jelentkezni a bvv.ugyintezo@gmail.com címen. Fecskefészekházat és „rovarhotelt” is építettünk a Kerekmezőn, valamint ürge les kialakítását is tervezzük a Farkashegyi repülőtérnél.

Utcatakarítás, virágosítás
Utcatakarítást szerveztünk önkéntesekkel a Fő utca és a Budaörsi út mentén. Köszönöm Iváncsics Nándornak a kezdeményezést, ’Sigmond Bertalan alpolgármesternek, dr. Séllyei Gábor polgárőrnek és Nyulász Péter írónak pedig a segítséget. A postaparkolóban kétszáznegyven darab egynyári virágot ültettünk el. Molnár Fanni hat yukka pálmát ajándékozott, azok is ide kerültek. A temető mellett huszonnégy örökzöldet ültettünk. Somlóvári Józsefné Hugi képviselő asszonynak külön köszönöm, hogy napokon át segítette a munkát. Köszönöm minden budakeszinek, hogy segít szebbé tenni városunkat!

Ismét sörfesztivál!
Fokozatosan enyhülnek a járványügyi korlátozások, így a jelenlegi szabályok szerint esély van arra, hogy megtarthatjuk a III. Budakörnyéki Sörfesztivált június 18-19-én a Fő téri parkban. Az Ocho Macho, a Mystery Gang és sok más neves fellépő mellett egy premierrel is készülünk, megkóstolhatják Budakeszi sörét!

Mindenkit szeretettel várunk! Jó egészséget kívánok mindenkinek!

dr. Győri Ottilia polgármester

Megosztom a cikket