Dr. Danó János Budakeszi új jegyzője

Egy jó jegyző egyben településmenedzser is.

Ön korábban már volt aljegyző és megbízott jegyző is egy kisebb városban, de sokféle más területen és pozícióban is kipróbálhatta magát. Mi az, ami a leginkább inspirálja, érdekli egy-egy újabb feladat, lehetőség esetében? Mi jelenti az igazi kihívást emberileg és szakmailag önnek?

A szakmai munkám során 23 éve dolgozom közigazgatásban, amelyből az utóbbi 13 év felsővezetői tapasztalat. A három diplomám is ezt alapozta meg. Az önkormányzatok, a települések és a régiók fejlesztése mindig az érdeklődésem fókuszában volt, akár önkormányzatnál, akár minisztériumban dolgoztam. Az inspirációk és kihívások szerencsére folyamatosan megtalálnak, de tudatosan keresem is őket. A XXI. század, a felgyorsult világ folyamatosan adja a feladatokat, a klasszikus jegyzői feladatok magas szintű ellátása mellett – úgy gondolom –, hogy egy jó jegyző egyben településmenedzser is, a fejlesztéseket – legyen szó akár egy bicikliút kiépítéséről vagy fenntarthatósági, okos város fejlesztésről – kiemelten kezeli. A harmadik diplomám a digitális térségfejlesztési szakember végzettség, amely az okos város és digitalizációs fejlesztések elméleti alapjait adta, és gyakorlatban is másfél évig vezettem a hazai okos város fejlesztéseket koordináló Civitas Sapiens – Okos Város Tudásközpont divíziót a Digitális Jólét Nonprofit Kft.-nél, amely az Innovációs és Technológiai Minisztérium háttérintézménye.

Mi volt eddig a legfontosabb „ügy”, feladat a szakmai karrierje során, amire igazán szívesen emlékszik vissza, ami sokat „adott” önnek, amiben a leginkább kiteljesedhetett?

Minden eddigi munkahelyemre szívesen gondolok vissza, hiszen értemel sikereket. Nehéz egyet kiemelni, hiszen a kisvárosban nagyon sok fejlesztést megvalósítottunk, az Okos Város Tudásközpontnál okos város fejlesztési stratégiát készítettünk 9 különböző helyszínen (budapesti kerületekben, járásokban, városokban). Ha mégis kiemelnék egyet, akkor a Miniszterelnökségen Tasó László államtitkár úr munkáját segítve, stratégiai osztályvezetőként a kollégákkal együtt elkészítettük 2017–18 között a Magyar Falu Program szakmai anyagát, amelyet utána Kormánybiztos úr vezetésével Magyarország Kormányának kiemelt fejlesztési programja évek óta.

Mik emberileg a legfontosabb szempontok, értékek az ön számára, amikhez mindenképpen igazodik, és igyekszik érvényesíteni is azokat akár a magánéletben is?

A köz szolgálata mentén a szakmai felkészültség, az elhivatottság, a lojalitás és a szakmai alázat a legfontosabbak. Véleményem szerint emberileg elengedhetetlen az igazságosság, a következetesség.

Mit tudni a magánszférájáról, mi az, amit megosztana a budakesziekkel is?

Elvált vagyok, van egy 14 éves fiam akire nagyon büszke vagyok és nagyon jó kapcsolatom van vele. Magánéletemben – ahogy időm engedi – szívesen olvasok, a kulturális események is mindig vonzottak – színház, koncertek. Aktívan zenélek is, 6 éves korom óta zongorázom. Fontosnak tartom az emberi kapcsolatokat is, folyamatosan ápolni kell a családdal, rokonokkal és barátokkal is a kapcsolatot. Az aktív kikapcsolódásra is szeretek időt szánni, fallabdázás, futás, kerékpározás, túrázás, kosárlabdázás, úszás, de bármilyen szabadidős tevékenyéget támogatok.

Mit tudott Budakesziről, mielőtt beadta a pályázatát erre a posztra?

Budakeszi honfoglalásig visszanyúló történelmi múltjáról korábban már olvastam, természeti és építészeti kincsekben gazdag a város, és a Zsámbék-medence központjaként kiemelt szerepe van a térségben. A jegyzői pályázati hirdetés megjelenése után komolyabban beleástam magam a város tanulmányozásába, mint korábban, és a pályázatom beadása után többször is kijöttem Budakeszire, hogy felkészült legyek a meghallgatásra.

A természetjárás mennyiben tartozik a szeretett elfoglaltságai közé? A hegyvidék, a folyópart vagy a tenger a favorit?

Ahogy említettem, a természetjárás fontos a szabadidőmben, szívesen kirándulok. Hazánk bővelkedik annyi természeti szépséggel is, amelyeket fel kell fedezni vagy újra meglátogatni, legyen szó hegyről, a Balatonról vagy az Alföldről. Budakeszin és környékén is rengeteg szép, felfedezésre váró táj van számomra.

Budakeszi Hírmondó 2020. december 4. oldal.
bit.ly/hirmondo-2020-december

Megosztom a cikket