Budakeszin is megújultak az első világháborús hadisírok

Országszerte csaknem 25 ezer első világháborús hadisír újult meg és 180 emlékmű létesült az elmúlt években – jelentette be a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka csütörtökön Budapesten.

„Az első világháborús magyarországi hadisírok felújításáról készült dokumentumfilm bemutatóján képviselhettem városunkat. Budakeszin is kormányzati támogatásból újítottunk fel 5 első világháborús katonasírt és két emlékművet.

A „Véres csaták után látnak édes álmot” című film a hősök emléke előtti méltó tisztelgés, az alkotást idén a budakeszi lakosság is megtekintheti. A hadisírok gondozása a magyar nemzet soha el nem múló hálája az áldozatokért.” – írta Fb bejegyzésében dr. Győri Ottilia polgármester.

A filmbemutatón Kovács Vilmos felidézte: az első világháborúban részt vevő több mint 3 millió magyar katona közül több mint 600 ezren haltak hősi halált. Erről hosszú évtizedekig nem beszéltek, így egy „társadalmi adósság” gyűlt fel, amelyet törleszteni kell – emelte ki.

Az első világháborús veszteségek feldolgozása 2012-ben indult. A Magyarországon fellelhető első világháborús katonatemetők felújítása az erről szóló kormányrendelet nyomán 2016-ban indult 2 milliárd forintos támogatással – ismertette. Hozzátette: számos hadifogoly-temető is megújult, ahol orosz, olasz, román, szerb katonák nyugszanak. Ez példaértékű Európában – közölte.

Ez a fajta tisztelet – hangsúlyozta – minden katonát megillet, hiszen a „halott katona többé nem ellenség”. Kovács Vilmos köszönetet mondott valamennyi érintett temetőfenntartó önkormányzatnak, egyháznak, a munkálatokban részt vevő honvédségi szerveknek.

Erdélyi Lajos, a HM humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára azt mondta: az idő nem kímélte a hősi temetőket, szükséges volt, hogy a hősök sírhelyei megújuljanak. Az elhangzottakra, a társadalmi adósságra utalva hozzátette: „az adósságot sikerült törleszteni”.

Kiemelte: a magyar kormány az elmúlt években soha nem látott erőket és erőforrásokat mozgósított azért, hogy a jövő magyar nemzedéke számára megőrizhesse, továbbörökíthesse katonai nemzedékünk emlékét. Magyarország első világháborús veszteségeinek feldolgozásáról, a hadisírok és emlékművek felújításáról Véres csaták után látnak édes álmot címmel filmet készített a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft., ezt csütörtökön mutatták be a Stefánia Palotában.

Kulcsár Gábor, a kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: egy háború sosem ér véget egy békemegállapodással, egy fegyverszünettel. Akkor ér véget, amikor az utolsó hősi halottat méltó módon eltemették. Több ezren vannak, akik nem kerülhettek végső nyughelyre. A Magyarországon található hadisírok felújítására kiírt kormányrendelet egy lépéssel közelebb vitt az első világháború lezárásához – közölte.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum háttéranyagában felidézték: a kormány 2016 határozatban rendelte el a Magyarországon fellelhető első világháborús hadisírok rendbehozatalát, amelyhez 2 milliárd forintos forrást biztosított. A honvédelmi miniszter két körben írt ki pályázatot települési önkormányzatok és temetőket fenntartó egyházak részére.

Az eltelt csaknem négy évben 308 pályázat kapott anyagi forrást az első világháborúhoz köthető épített örökség megújítására. Ennek keretében összesen 23 970 hadisír, 148 emlékmű, hét emlékpark, hat művészeti alkotás és 15 kripta, valamint mauzóleum felújítása valósult meg – áll az összegzésben.

https://hirmondo.budakeszi.hu/felujitott-hadisirok-es-emlekmuvek-avatasa/

https://demokrata.hu/magyarorszag/sok-ezer-elso-vilaghaborus-hadisir-ujult-meg-203004/

https://www.facebook.com/ottilia.gyori.5/posts/2747235515323689

Megosztom a cikket