Budakesziért Emlékérem díjazottjai 2019. évben

A Budakeszin született Franke László gyermekkora óta szakács szeretett volna lenni, így nem is volt kérdés a számára, hogy az általános iskolát követően a vendéglátóipari iskolában tanulja ki a szakmát. Feleségével ott ismerkedett meg, aki cukrász végzettséget szerzett.

Két fiúgyermekük született, akik maguk is ezen a területen helyezkedtek el. A nagyobbik fiú felszolgálóként, a kisebbik pedig édesapja nyomdokaiba lépve szakácsként dolgozik.

Két év szakmai gyakorlati idejét a Belkereskedelmi Minisztériumot kiszolgáló I. számú Közétkeztetési Vállalatnál töltötte. Ezt követően 10 éven keresztül dolgozott a Corvin áruház éttermében, ahol néhány év elteltével konyhafőnök lett. A bécsi Mátyás pince megnyitásával lehetősége adódott, hogy Ausztriában is dolgozhasson.

Kiutazása előtt közel 4 hónapot töltött el a budapesti Mátyás pincében, hogy minden szokást, ismeretet átvehessen a bécsi munkához. Egy év elteltével visszatért Magyarországra és az Olimpia szállóban folytatta pályafutását közel 10 esztendőn át. A szálló a megnyitását követően hosszú éveken keresztül országunk egyik legkiemelkedőbb luxusszállójaként üzemelt. Karrierét a Pannónia Vállalatnál építette tovább, majd a cég Pannonia Internacionale Wien néven Bécsben nyitott szállodát. Franke László segédkezett a szálló megnyitásában és az ezt követő két évben ott dolgozott cukrász feleségével és szakács fiával együtt. Mesterszakácsként számos külföldi városban volt szerencséje dolgozni és ismereteit bővíteni. Grazban egy magyar étteremben dolgozott, itt több éven keresztül vett részt a tavaszi-őszi vásáron, ahol a magyar ízeket mutatta be. Egy-két hónapot töltött Linzben, Salzburgban, Münchenben, Hamburgban és Berlinben is a Magyar napok rendezvények alkalmával. Az isztambuli Hiltonban közel 2 hónapot tölthetett el, ahonnan rengeteg pozitív élménnyel gazdagodva tért haza.

Monacóban kollégái között is voltak magyarok, akik hazai ízekre vágyva kérték, hogy halmozza el őket is a magyar konyha hagyományos ízeivel. A monacói hercegi pár is jóízűen fogyasztott az általa készített ételekből, sőt, az a hatalmas megtiszteltetés is érte, hogy a Monacói Szakács Szövetség a tiszteletbeli tagjává választotta. Pályafutását konyhafőnökként Budajenőn fejezte be a Tante Suzanne étteremben, ahol 10 évig dolgoztak feleségével. Több évtizednyi elkötelezett munkáját számos elismeréssel, díjjal jutalmazták, melyek közül a Venesz József-díjra a legbüszkébb. Ez az egyik legnívósabb hazai kitüntetés, melyet mesterszakácsok is kaphatnak.

1995-ben rendezték meg itthon az első hidegkonyhai szakácsversenyt, ahol aranyérmet szerzett.  2011-ben Frankfurtban részt vett a Szakácsolimpián, ahol az Oscar-díjat szerzett magyar csapat tagja volt.

Kiemelkedő szakmai tudásával, a hazai ízek hagyományának ápolásával, a folyamatos megújulás képességével, a szakmája iránti mély elhivatottságával példamutatóan szolgálta hivatását. A gasztronómia és Budakeszi iránt érzett szeretete megmutatkozott abban is, hogy a Családi Napok főzőversenyein hosszú éveken át töltötte be a zsűri elnökének szerepét, de emellett a sváb disznótor főzőversenye zsűrijének is állandó tagja.

A mai napig rendszeresen segíti munkájával a Hagyományőrző Kör kórustalálkozóit, a neckarsulmi Budakesser Gemeinschaft látogatásait, az ő vezetésével készülnek el a finom fogások a találkozón résztvevőknek.

Kitartó, és mindig teljes odaadással végzett példaértékű munkájával városunk fejlődését és Budakeszi hírnevének öregbítését is szolgálva méltó a Budakesziért emlékéremre.

Szegulja Miklósné, a Budakeszi Bölcsőde intézményvezetője, 40 éve él Budakeszin. Már gyermekkorában tudta, hogy olyan munkát szeretne választani, mely során emberekkel foglalkozhat. A Székesfehérvári Egészségügyi Szakközépiskolában érettségizett, általános ápoló- és asszisztensi oklevelet szerzett. 1981. áprilisában segédgondozónőként kezdett el dolgozni a Budakeszi Bölcsődében. Munkája során megtapasztalta, hogy a gyermekektől naponta mennyi örömöt és motivációt kap, melyekből hatalmas erőt merít. A gyermekekért vállalt szolgálata elkötelezettséggé, hivatássá vált számára. 1994-től 2003-ig bölcsődevezető helyettes, majd 2003. októberétől napjainkig az intézmény vezetője. Minden szülő számára a legnagyobb kincs, a legnagyobb érték, a jövő záloga a gyermek, éppen ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy a szakmai tapasztalatával, példamutató nevelési módszereivel biztosítsa a gyermekek harmonikus fejlődését.

Munkáját örömmel, az ifjú generáció iránt érzett határtalan szeretettel és odafigyeléssel végzi. A gyerekek életkori egyéni sajátosságait, fejlettségét, pillanatnyi hangulatát figyelembe véve segíti a gyermekek fejlődését. Felelősségteljesen irányítja a bölcsődei dolgozók munkáját, kiegyensúlyozott és ideális légkört teremt az intézményben, mely egymás kölcsönös megbecsülésén és tiszteletén alapul. Folyamatosan ösztönzi kollégáit ismereteik bővítésére, melynek eredményeképpen a dolgozók rendszeresen vesznek részt továbbképzéseken. Közvetlen kapcsolatot alakított ki a gyermekek szüleivel, mely az őszinte, kölcsönös bizalmon és partnerségen alapul. Hivatástudatából és gyermekszeretetéből fakadóan minden igyekezetével azon munkálkodik, hogy egy családközpontú, a gyermekek szükségleteit és a szülők igényeit kielégítő bölcsődei életet tartson fent. Gondossággal, szakmai tapasztalatával segítette az önkormányzat bölcsődei fejlesztéseinek sikeres és határidőben történő megvalósítását. Budakeszi Város Önkormányzata együttműködésével a bölcsőde sikeres pályázatának köszönhetően 2009-ben 10,4 Ft-ból korszerűsítette az intézmény világítás-, fűtés-, meleg víz rendszerét, megvalósult a kazán cseréje, megújult a csoportszobák bútorzata, textíliái és lambériázása, valamint új gyermekágyakkal, ülőkékkel és asztalokkal is bővült az intézmény eszközparkja. Hihetetlen lelkesedéssel, időt és energiát nem kímélve egyengette a 2014-ben átadott Mosolyár Bölcsőde építését is. 2017-ben az önkormányzat saját, 6,5 millió Ft-os forrásból cseréltette ki az épület nyílászáróinak nagy részét és kialakította a vízelvezető rendszert is. Idén tavasszal az eszközbeszerzés mellett az intézmény homlokzatának hőszigetelése és az elavult ablakok cseréje is megvalósul. Az intézmény infrastruktúrájának folyamatos fejlesztése biztosítja a gyermekek korszerű körülmények közötti gondozását.

Nagyon fontosnak tarja, hogy már az egészen pici gyermekek is aktívan részt vegyenek Budakeszi közösségi életében. Őszinte lelkesedéssel buzdítja a gyerekeket és a szüleiket a városi ünnepségeken, eseményeken való részvételre, legyen az a Kihívás Napja vagy éppen az Autómentes Nap. Az intézményvezető és a kollégái is aktívan kiveszik a részüket a városi rendezvények programjaiból. Rendszeresen tartanak gyermekfoglalkozásokat a majálison, gyermeknapon, a Családi Napon és az adventi ünnepségen is.

Magas színvonalú felkészültségével, odaadó személyiségével, életét hivatásának, a gyermekeknek, a kollégáinak és az intézménynek szentelő bölcsődevezető, példamutató tevékenységével méltó a Budakesziért emlékéremre.

A Budakeszi Labdarúgó Akadémia sportegyesület 2005 szeptemberében azzal a céllal jött létre, hogy a futball iránt érdeklődő budakeszi gyermekek helyben sajátíthassák el a sport alapjait. Az egyesület elnöke Kiss Baranyi Sándor, aki 1985 óta kötődik Budakeszihez, a Nagy Sándor József Gimnáziumban érettségizett. A szegedi tanárképző főiskolán testnevelő tanár és sportszervező szakon diplomázott, labdarúgó edzői másoddiplomáját a Testnevelési Főiskolán szerezte. 10 éven át a Magyar Labdarúgó Szövetségben dolgozott a Bozsik-program programvezetőjeként, majd az Edzőképző központ oktatójaként, instruktoraként. 2005-ben a néhai Áfra Sándor, a Nagy Sándor József Gimnázium történelem-földrajz szakos tanára, akkori alpolgármester biztatására alapította meg a szervezetet. Edzéseiket a budakeszi sportpályán tartják.

Az egyesület jelenleg a Bozsik-program egyik utánpótlás nevelő klubjaként működik. Fő feladatának tekinti, hogy elsősorban Budakeszi, illetve annak vonzáskörzetében élő 5-15 éves gyermekek és fiatalok részére rendszeres sportolási, versenyzési lehetőséget biztosítson. A szervezet a Grassroots (Grásrútc) alapelvek mentén működik, minden gyermek számára biztosítják az önfeledt játék örömét. Az egyesület azt vallja, hogy a labdarúgás ugyanannyira az amatőröké, mint a profiké. Mindemellett gondot fordítanak az utánpótlás nevelésre is. A kiemelkedő tehetségek felkészítését úgy szervezik meg, hogy a gyermekek az általános iskolás kort követően valamely kiemelt utánpótláscentrumban folytathassák pályafutásukat.

A sportoktatás során a gyermekek nevelésére, személyiségük fejlesztésére is gondot fordítanak. A gyermekeknek pozitív légkörben teremtik meg a szocializáció, tudásközvetítés, tehetséggondozás, személyiség- és képességfejlesztés sokszínű, komplex rendszerét. A tanulókat gondolkodásra, kitartásra, együttműködésre nevelik, miközben fejlesztik a helyzetfelismerő- és megoldó képességüket.

A szakszerű oktatás a gyermekek motivációjának fenntartása és fejlesztése mellett az egyéni sajátosságok figyelembe vételével történik. Olyan pedagógiai eszközökkel segítik a fiatalokat, hogy meg tudják teremteni a tanulás, a sport és a családi élet egységét.

Az egyesület az elnök munkatársaként hét szakvezetőt alkalmaz, akik tanári állásuk illetve egyetemi tanulmányaik mellett tartják meg a jelenleg több, mint 140 gyermek részére a délutáni edzéseket.

Korosztályaik a Magyar Labdarúgó Szövetség utánpótlás bajnokságain, hazai és nemzetközi meghívásos tortákon, valamint a Magyar Diáksport Szövetség által meghirdetett versenyeken vesznek részt. A 2009/10-es és a 2010/11-es tanévben a diákolimpián elnyerték a Pest Megye Bajnoka címet. A Budapest Bajnokságon 2012/13-as illetve a 2014/15-ös tanévben első helyezést, míg a 2015/16-os tanévben az Országos Bajnokságon az U14-es és U15-ös csapattal is első helyezést értek el. Szoros kapcsolatot ápolnak a helyben működő óvodákkal és iskolákkal, és rendszeres résztvevői az önkormányzat által szervezett Kihívás Napjának is.

Az egyesület 2007-ben egy használt műfüves pályát alakított ki a sportpályán 7 millió Ft saját forrásból és 4 millió Ft önkormányzati támogatásból.

A tavalyi évben pályázati támogatásból az önkormányzat egy 64×44 méteres műfüves pályát létesített a sportpályán, melynek pályázati anyagához komoly szakmai segítséget nyújtott a szervezet. Az idei évben a BLA adott be pályázatot 7 millió Ft-os TAO-s forrás biztosításával a sportpálya körbekerítésére. Önkormányzatunk vállalta, hogy 4 millió Ft-os önrésszel járul hozzá a megvalósítás sikeréhez. Az egyesület kitartó, aktív és értékteremtő munkájával a városunkban élő gyermekek fejlődését és Budakeszi hírnevének öregbítését is szolgálva méltó a Budakesziért emlékéremre.

 

 

 

Megosztom a cikket