A BUDAKESZI SVÁBOK KITELEPÍTÉSÉRE EMLÉKEZTÜNK

„Csak azon embereknek, közösségeknek van jövőjük, akik múltjukkal, történelmükkel tisztában vannak.” – mondta Schrotti János Budakeszi Város Német Önkormányzatának elnöke a budakeszi kitelepítés 73. évfordulóján. Kiemelte, hogy csak a múlt hibáiból tanulva építhetjük közösen a keresztény alapokon nyugvó jövő Magyarországát. Történelmi lépés, hogy Európában egyedülálló módon hazánkban jutott be a parlamentbe német nemzetiségi képviselő. Szintén a sváb identitás megerősödését mutatja, hogy városunkban a német nemzetiségi óvoda mellett egy német nemzetiségi általános iskola léte is körvonalazódik.

Az „Őseink emlékére” készült szobornál dr. Győri Ottilia polgármester elmondta, Budakeszi sváb lakossága, és minden budakeszi lakos számára a kitelepítés megrázó és embertelen tett volt, melyet soha nem feledhetünk. Ez a megmagyarázhatatlan tragédia fájdalma elsősorban az érintetteké, az itthon maradt és kitelepített sváboké, de ez közös történelmünk, valamint közös életünk része is, hiszen a mi életünket is átszövik a sváb származású ismerősökkel, barátokkal való kapcsolatok. Az önkormányzat eddig is és a jövőben is feladatának tekinti, hogy a budakeszi svábokat támogatva, velük együttműködve alakítsa a település jövőjét, és velük együtt virágoztassa fel Budakeszit.

A műsorban közreműködött a Budakeszi Hagyományőrző Asszonykórus, a megemlékezés koszorúzással ért véget a szobornál.

Az emlékprogramot gyertyafényes német nyelvű szentmise zárta a Havas Boldogasszony Római-katolikus templomban. A misét Mayer Mihály nyugalmazott pécsi püspök mutatta be.

 

 
Megosztom a cikket