Budakeszi Ifjúsági Díj 2019. évben

Balázs Gergő 1997-ben született Budapesten, 1998 óta Budakeszin él. Az általános iskolai tanulmányait a fővárosi Szabó Lőrinc Két Tannyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban, majd középfokú tanulmányait az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnáziumban végezte. Jelenleg az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar harmadéves jogász szakos hallgatója. A diploma megszerzése után tudományos pályára készül.

Gimnáziumi évei során számos tanulmányi versenyen vett részt. A Lóczy Lajos Országos Földrajzversenyen kilencedikesként harmadik, tizedikesként ötödik helyezést ért el. Szintén tizedikesként vihette haza a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája Történelem szekciójának nagydíját a zsámbéki romtemplomot építtető nemzetség történetét feltáró kutatásáért.

A következő évben az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen történelemből harmadik helyezést ért el. Az egyetemisták számára megrendezett Országos Tudományos Diákköri Konferencia Humántudományi szekciójának egyetlen középiskolás résztvevőjeként különdíjban részesült a Késő magyar középkor tagozaton. Kutatásából írott publikációja tudományos folyóiratban jelent meg.

Balázs Gergő kitűnő eredménnyel érettségizett, majd 2016-ban felvételt nyert az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar jogász szakára, majd még első félévben bekerült az ELTE Bibó István Szakkollégiumába is.

A következő évben a Washingtonban megrendezett Philip C. Jessup Nemzetközi Jogi Perbeszédversenyen összesített írásbeli kategóriában a győztes egyetemi csapat tagja volt. A csapat a világ több mint 100 országából érkező 645 csoport közül elnyerte a nemzetközi forduló, illetve a nemzeti válogatók legjobb összevont felperesi és alperesi beadványaiért járó Alona E. Evans- és Hardy C. Dillard-díjakat. Gergő egyéni kategóriában a verseny legjobb szónokainak ranglistájára is felkerült. A csapatot nyár elején tiszteletvacsorán látta vendégül Áder János, Magyarország köztársasági elnöke. Ősszel az igazságügyi miniszter elismerő oklevelet, majd az ELTE ÁJK vezetése Pro Jurisprudentia Practica emlékérmet adományozott a csapatnak.

Gergő tanulmányi eredményeiért a nemzeti erőforrások minisztere Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat adományozott részére. Jelenleg az ELTE ÁJK Nemzetközi Jogi Tanszékének demonstrátoraként a fegyveres erőszak alkalmazásának korlátait vizsgálja. Kutatásával az Új Nemzeti Kiválóság Program kutatási ösztöndíját, illetve az idei Országos Tudományos Diákköri Konferencia egyetemi fordulójának első helyezését is elnyerte. A nyarat sikeres pályázata nyomán majd a németországi szövetségi kutatóintézet-hálózat, a Max Planck Társaság heidelbergi Összehasonlító Közjogi és Nemzetközi Jogi Intézetének gyakornokaként tölti.

Példaértékű Gergő társadalmi szerepvállalása is. Az általános iskolában és a gimnáziumban is másfél-másfél évig volt az iskolai diákönkormányzat elnöke.

2014 és 2017 között a Kutató Diákok Országos Szövetségének alelnökeként tucatnyi tudományos konferencia szervezésében vett részt. A Bibó István Szakkollégiumban több közösségépítő rendezvényt, közösségi projektet is koordinál, az ELTE ÁJK Nemzetközi és EU Közjogi Tudományos Diákkör egyik titkáraként hetente szervez tudományos eseményeket. Az ELTE ÁJK Frankofón Diákkör alapítójaként a hallgatók francia nyelvi készségeinek fejlesztéséért dolgozik.

Gergő szabadidejét leginkább a közösségi projektjei töltik ki, emellett lelkes színházlátogató, szívesen olvas szépirodalmat, érdeklődik a kínai teaszertartás hagyományai iránt, illetve túrázik, egyik nagy álma az Országos Kéktúra teljesítése.

Tevékenysége példaként szolgálhat nemcsak budakeszi fiataljai, hanem Magyarország ifjú korosztálya számára egyaránt. Ezúton is gratulálunk sikeres pályafutásához, és további szép eredményeket kívánunk

 

 

Megosztom a cikket