Budakeszi tortája
Az idei karácsonyi süteménysütő verseny felnőtt kategóriában I. helyezést ért el Stranszkiné Varga Gabriella narancsos csokoládétorta diógrillázzsal nevű süteményével. Így a 2017-es év Budakeszi tortája címet is elnyerte, és a város összes cukrászdájában kapható lesz. Süssék meg Önök is!
Narancsos csokoládétorta diógrillázzsal
Sárga piskóta összetevői:
3 db tojás
3 ek cukor
3 ek finomliszt
1 cs. vaníliás cukor
A tojások sárgáját a cukorral és vaníliás cukorral habosra keverjük. Fakanállal hozzáforgatjuk a lisztet, majd óvatosan a felvert tojásfehérjét. Sütőpapírral bélelt tortaformában 10-15 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Diógrillázsos piskóta összetevői:
9 db tojásfehérje
6 db tojássárgája
75 g cukor
30 g liszt (BL-55-ös)
120 g diógrillázs* (2 rész dió + 1 rész cukor)
45 g dió (aprított, pirított)
*Diógrillázs:
A piskótához és a kész torta „panírozásához” elkészítjük a diógrillázst. Kész rész diót (ami legalább 160 g legyen) ledarálunk, majd egy rész (80 g) cukrot lassan (!) karamellizálunk, végül ebbe forgatjuk a diót. A grillázst olajjal vékonyan lekent alufóliára szedjük, ott hagyjuk kihűlni és kávédarálóban vagy késes aprítóban daráljuk.
A grillázsos piskótához a ledarált diógrillázst keverjük össze a liszttel. A pirított diót éles késsel vágjuk kisebb darabokra. A tojássárgáját keverjük habosra a cukorral, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a diógrillázsos-lisztes keveréket. A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd keverőkanállal apránként keverjük hozzá a masszához. A tortaformát kenjük és lisztezzük ki, majd öntsük bele a masszát, simítsuk el, szórjuk meg az apróra vágott, pirított dióval. Helyezzük előmelegített gőzös sütőbe, és közepes hőmérsékleten (150 fokon) süssük 30-35 perc alatt készre. Miután kihűlt, a piskótát vágjuk ketté.
Összetevők a krémhez:
2 cs. étcsokoládés pudingpor
3 ek. kakaópor
10 dkg étcsoki (54%-os Callebaut étcsokit használok)
1-2 nagy narancs
4 ek. cukor
25 dkg vaj
5 dl tej
A krémhez 3 dl tejet felforralunk, a maradék tejjel a 2 csomag pudingport, a kakaóport és a cukrot elkeverjük, majd a felforralt tejhez öntjük, pudinggá főzzük. Még a meleg krémbe rakjuk az étcsokit, belereszeljük a narancs héját, a narancs levét belefacsarjuk. Miután kihűlt a krém, a vajjal együtt habosra keverjük.
A tortát a következő módon rétegezzük: diógrillázsos piskóta, narancsos-csokis krém, aprított, pirított dió, sima piskóta, narancsos-csokis krém, aprított, pirított dió, diógrillázsos piskóta. A torta oldalát is bekenjük a narancsos-csokis krémmel, majd a tetejére csokoládé ganache kerül.
Genache csokikrém:
40 g tej
28 g vaj
75 g étcsokoládé
Az étcsokira öntjük az előzőleg felforralt tejet, majd hozzákeverjük a vajat, simára keverjük, végül a torta tetejére öntjük.
A torta oldalát darált diógrillázzsal „panírozzuk”.
Ezután a tortát legalább egy éjszakáig pihentetjük, majd csak ezután díszítjük.
Jó étvágyat kívánunk!