Budakeszi tortája

Az idei karácsonyi süteménysütő verseny felnőtt kategóriában I. helyezést ért el Stranszkiné Varga Gabriella narancsos csokoládétorta diógrillázzsal nevű süteményével. Így a 2017-es év Budakeszi tortája címet is elnyerte, és a város összes cukrászdájában kapható lesz. Süssék meg Önök is!

 

Narancsos csokoládétorta diógrillázzsal

 

Sárga piskóta összetevői:

3 db tojás

3 ek cukor

3 ek finomliszt

1 cs. vaníliás cukor

A tojások sárgáját a cukorral és vaníliás cukorral habosra keverjük. Fakanállal hozzáforgatjuk a lisztet, majd óvatosan a felvert tojásfehérjét. Sütőpapírral bélelt tortaformában 10-15 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

 

Diógrillázsos piskóta összetevői:

9 db tojásfehérje

6 db tojássárgája

75 g cukor

30 g liszt (BL-55-ös)

120 g diógrillázs* (2 rész dió + 1 rész cukor)

45 g dió (aprított, pirított)

 

*Diógrillázs:

A piskótához és a kész torta „panírozásához” elkészítjük a diógrillázst. Kész rész diót (ami legalább 160 g legyen) ledarálunk, majd egy rész (80 g) cukrot lassan (!) karamellizálunk, végül ebbe forgatjuk a diót. A grillázst olajjal vékonyan lekent alufóliára szedjük, ott hagyjuk kihűlni és kávédarálóban vagy késes aprítóban daráljuk.

A grillázsos piskótához a ledarált diógrillázst keverjük össze a liszttel. A pirított diót éles késsel vágjuk kisebb darabokra. A tojássárgáját keverjük habosra a cukorral, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a diógrillázsos-lisztes keveréket. A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd keverőkanállal apránként keverjük hozzá a masszához. A tortaformát kenjük és lisztezzük ki, majd öntsük bele a masszát, simítsuk el, szórjuk meg az apróra vágott, pirított dióval. Helyezzük előmelegített gőzös sütőbe, és közepes hőmérsékleten (150 fokon) süssük 30-35 perc alatt készre. Miután kihűlt, a piskótát vágjuk ketté.

 

Összetevők a krémhez:

2 cs. étcsokoládés pudingpor

3 ek. kakaópor

10 dkg étcsoki (54%-os Callebaut étcsokit használok)

1-2 nagy narancs

4 ek. cukor

25 dkg vaj

5 dl tej

A krémhez 3 dl tejet felforralunk, a maradék tejjel a 2 csomag pudingport, a kakaóport és a cukrot elkeverjük, majd a felforralt tejhez öntjük, pudinggá főzzük. Még a meleg krémbe rakjuk az étcsokit, belereszeljük a narancs héját, a narancs levét belefacsarjuk. Miután kihűlt a krém, a vajjal együtt habosra keverjük.

A tortát a következő módon rétegezzük: diógrillázsos piskóta, narancsos-csokis krém, aprított, pirított dió, sima piskóta, narancsos-csokis krém, aprított, pirított dió, diógrillázsos piskóta. A torta oldalát is bekenjük a narancsos-csokis krémmel, majd a tetejére csokoládé ganache kerül.

 

Genache csokikrém:

40 g tej

28 g vaj

75 g étcsokoládé

Az étcsokira öntjük az előzőleg felforralt tejet, majd hozzákeverjük a vajat, simára keverjük, végül a torta tetejére öntjük.

A torta oldalát darált diógrillázzsal „panírozzuk”.

Ezután a tortát legalább egy éjszakáig pihentetjük, majd csak ezután díszítjük.

 

Jó étvágyat kívánunk!

Megosztom a cikket