Budakeszi Állatvédők Egyesülete

„Kutyából nem lesz szalonna” – tartja a magyar közmondás. De hogy hogyan is élnek manapság a kutyák, azt is érdemes egy kicsit körüljárni.

 

Wetter Stefánia, a Budakeszi Állatvédők Egyesületének vezetője sokat tud erről a témáról. Eredetileg kozmetikus volt, ma már idejének a nagy részét a kutyusok között tölti: 2012 decembere óta „hivatásos” állatvédő.

Lakása, udvara ideiglenes befogadóhely, ahol szabadon élhetnek az állatok. Fő célja: egy normális (nem rácsos) menhely létrehozása. Sok mindent maga is tud a kutyák ellátásával kapcsolatban, például maga oltja be védenceit.

Kosztákné Katona Éva, a SZIA pedagógusa általános iskolás korú gyerekeket szervezett be a kutyák sétáltatására. Nagy segítséget jelent az oktatási törvény módosítása is, amely az érettségizőknek szociális munkát ír elő kötelezőként. Ők a kutyák tisztántartásában segédkeznek.

Stefánia asszony sorra mutatja be kedvenc kutyáit: Picur, Lénácska, Molly, Fickó, Gombóc és a többiek biztosak lehetnek: jó helyen vannak, több bántást már nem fognak kapni.

Az általános iskolás kis emberkék nagyon magabiztosan sétáltatják a rájuk bízott kutyákat, ami nagy segítséget jelent a menhely vezetőjének.

Wetter Stefánia szerint legfontosabb: kötelezővé tenni az ivartalanítást. Sok betegséget lehet ezzel kiküszöbölni. Jó döntés volt a csipek beültetése is (3 millió kóbor állat van ma Magyarországon!). Sajnos, kevés az állatok örökbe fogadása.

A gyerekeket felelős állattartásra kell nevelnünk, ők lehetnek a biztosítékai, hogy javuljon ezen a téren is a helyzet hazánkban.

Az egyesület az anyagiak mellett szívesen fogad pórázt, övet, kutyaólt, ételeket stb. A budakeszi OTP-nél vezetik a számlát, ahová a pénzbeli segítséget várják.

 

Szabó Tibor Mihály

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

 

Megosztom a cikket