Kutya egy helyzet

A kutyatartásnak vannak írott és íratlan szabályai. Ezekkel az emberek nagy része tisztában van. Vagy mégsem?

 

A kutya az ember legrégibb társa, barátja. A négylábúak mindenkinek nagy örömet okoznak. Természetesen akadnak problémák is.

A Buda Környéki Televízió riportere által megkérdezett járókelők, kisgyerekes anyukák arra panaszkodtak, hogy a csodálatosan felújított Fő téri park zöldterületén sok az ?akna?, azaz a kutyagumi, -ürülék, canis merda. Szerencsére, a játszótér környéke tiszta, de azért időnként előfordul, hogy egy felhőtlenül játszó kisgyerek az előbb felsoroltban landol. A nyilatkozók egyértelműen azt szorgalmazták, hogy hordjanak a tulajdonosok tisztasági zacskót magukkal, és szedjék össze a parkba nem való kutyaürüléket. Az is felmerült, hogy tegyenek ki egy kis lapátot, szemetesládát, és oda lehetne gyűjteni a kutyasz…t. Ezzel az apró jelzéssel fel lehetne hívni a figyelmet a kutyatartók elemi kötelességére.

Szigeti Éva, a Budakeszi Vakkantó vezetője elmondta: sajnos elég sok a kóbor (elkóborolt, elveszett) kutya Budakeszi környékén. Ezért létrehoztak a Facebookon egy oldalt, ahová gyorsan felkerülhetnek az elveszett, talált kutyák. Általában a gazdik betartják a csipezés szabályát, így könnyű megtalálni a tulajdonost. A probléma elsősorban a kutyák szocializációjával van. Gyakran előfordul, hogy a kutyasétáltatók szabadon engedik négylábú társukat, mondván, ők be tudják hívni őket. Aztán: vagy sikerül, vagy nem. Készül egy rendelet (pórázvizsga): csak azt a kutyát lehetne szabadon engedni, akit a gazdája be tud hívni. Sokat segítene egy kutyafuttató kijelölése, ahol a kutyák szocializálódhatnának.

A frissen kutyát vásárolni szeretőknek azt tanácsolja: döntsék el, milyen fajtát szeretnének, mire akarják használni (otthoni kutya, házőrző, sportolás). Iskoláztatni is kell(ene) őket. Aki egész nap nem tartózkodik otthon, annak csak plüsskutyát ajánl.

Egyébként a szervezet tanácsadással is foglalkozik, megmutatják például a legfontosabb mozdulatok megtanításának módjait.

Dr. Hargitay András világ- és Európa-bajnok úszónk aktív állatorvos. Felhívta a figyelmet, hogy évente egyszer a kutyákat be kell oltani. Az oltási fegyelem egész jó. Persze, ha valaki elfelejti, a hatóságok figyelmeztetik kötelességük elmulasztására. Ha egy beoltatlan kutya megharap valakit, a tulajdonosa komoly bírságra számíthat.

A csip is kötelező, amiből fontos információkat lehet leolvasni (a beoltást, a tulajdonos adatait). Évente egyszer a kutyákat féregteleníteni is kell, ennek elmulasztása komoly közegészségügyi veszéllyel járhat.

Összességében pozitív irányban mozdult el a kutyatartás szabályainak betartása ? vélte dr. Hargitay András.

 

Szabó Tibor Mihály

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket