BÖT évzáró ülés – Indulhat az együttműködés az ENSZ Egészségügyi Világszervezetével

A Budakörnyéki Önkormányzati Társulás (BÖT) december 11-i ülésén a tagtelepülések polgármesterei egyhangú döntéssel határoztak arról, hogy elkezdődhet a Budakörnyéki Egészség Programon belül a WHO, azaz az ENSZ Egészségügyi Világszervezete által finanszírozott egészségtudatos életmódot támogató, betegségmegelőző, szemléletformáló program. A projektre összesen több mint 10 ezer eurót, azaz mintegy 3 millió 200 ezer forint támogatást ad az ENSZ koordináló hatóságaként működő nemzetközi egészségügyi szervezet. 

Idén decembertől 2019 áprilisáig állapotfelmérő kérdőíveken végeznek adatgyűjtést a védőnők. A program másik eleme, hogy egy budakeszi és egy biatorbágyi iskolában szociális kompetenciákat és készségeket fejlesztő iskolai tréningeket szerveznek a programban résztvevő pedagógusok 12-14 éves gyerekek számára. Harmadik elemként pedig egy „Mindenki lehet győztes” elnevezésű iskolai sportversenyt is rendeznek majd.

A HÍD Szociális, Család és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ a Budakeszi járásban és a BÖT tagtelepülésein teljesít szolgáltatásokat. Jogszabályi kötelezettség miatt létszámbővítést kellett végrehajtania az intézménynek, így a jelenlegi helyen már nem férnek el a munkatársak, ezért új bérleményre van szükség. Ennek díjához a szolgáltatásokat igénybe vevő települések is hozzá kívánnak járulni, ezért a december 11-i BÖT ülésen arra hatalmazták fel a társulás elnökét, hogy a költségmegosztás ügyében keresse meg az érintett települések vezetőit. 
A BÖT tanácskozásán egy személygépkocsi beszerzéséről is döntöttek a HÍD számára, 2 millió Ft értékben.
Jóváhagyták Pilisjászfalu csatlakozását a Budakörnyéki Közterület-felügyelethez. Ezzel 10-re nőtt a közös közterület-felügyelet tagtelepüléseinek száma.

Végül azt is egyhangúan támogatták, hogy a BÖT elnöke – a Nagykovácsiban már működő helyi telekocsi rendszer kidolgozóival együttműködve – kezdje meg egy, a régió településeire kiterjedő hálózat előkészítését. 

A döntés előzménye, hogy egy budakeszi lakos, Polonyi Krisztina a december 3-i közlekedési fórumon szóban, majd írásban is kérte egy ilyen rendszer megvalósítását Budakeszi önkormányzatától. Dr. Győri Ottilia polgármester, BÖT-elnök már akkor támogatásáról biztosította a javaslatot.

A telekocsi kifejezés (angolul Carpooling) egy autónak a vezető és egy vagy több utas általi közös használatát jelenti, ezt az utazási módot általában ingázásra használják. Magyarországon a legismertebb ilyen rendszer az oszkar.com.
https://www.oszkar.com/

Megosztom a cikket