Bivalyok érkeztek a Budakeszi Vadasparkba!

A Budakeszi Vadaspark vezetése régóta tervezte, hogy egy olyan állatfajt mutat be a nagyközönségnek, ami ott még sosem volt látható. Különleges, érdekes és Magyarországon őshonos állatot kerestek, ami valamiért kuriózumnak számít. Így esett a választásuk a bivalyra, ami minden kitételnek megfelel: hatalmas méreteivel, robosztus testével, tekintélyt parancsoló látvány nyújt a kifutóban.

 

A két fiatal bika a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.-től érkezett a Budakeszi Vadasparkba és eltekintve az első néhány megszeppent órától ? ami leginkább tétova sétálással és csodálkozva nézéssel telt ?, birtokba is vették új birodalmukat. A vízi bivaly ősöknek köszönhetően erősen vonzódnak a vízhez, így naponta többször is kedélyesen eldőlnek a dagonyájukban, és átszellemülten kérődznek a hűs habokban.

A bivaly marmagassága 150-180 cm. A tehenek tömege 400-500 kg, a bikáké 600-700 kg. Szarvai sarlószerűen felfelé irányulnak. Bőre fekete, feketés barna vagy szürkés, szőrzete ritka, a fara kopasz. Az újszülött borjú dús szőrzettel jön a világra. A bivaly igénytelen állat, megeszi a kákát, a nádat a szittyót és a mocsári füveket. A bivaly hármas hasznosítású. Elsőrendű feladata a vontatás volt. Igavonó ereje 50%-kal nagyobb, mint a szarvasmarháé, ezért terméskövek, vastag fatörzsek vontatására és termőföldek feltörésére használták.

Teje porcelánfehér színű, kellemes ízű, hamarabb alszik meg, mint a tehéntej és vitamintartalma is magasabb. Zsírtartalma eléri a 8%-ot, de a laktáció folyamán akár a 16%-ot is. 6 liter tejből 1 kg sajtot tudnak készíteni. Híres bivalytejből készült sajt a mozzarella, a feta és a scheddar. Húsa nem olyan értékes, mint a szarvasmarháé, sötét vörösesbarna, durva rostú, kevésbé porhanyós. Ellenben több foszfor és vas van benne, mint a marhahúsban. A bivalyborjúhús egyenértékű a marhaborjúéval.

Hazánkban a bivaly a törvényileg védett őshonos állataink közé tartozik.

 

Még több fotó a galériában…

 

A Buda Környéki Televízió által készített összeállítás megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket