?Az embernek legyen amatőr lelke, s az ne múljon el?

?Az embernek legyen amatőr lelke, s az ne múljon el? ? Az 56 éves, 1957-ben alakult Benkó Dixieland Band Budakeszin ötödik alkalommal adott vastapssal kísért, családias hangulatú koncertet a zsúfolásig megtelt Erkel Ferenc Művelődési Központban.

 

 

 

 

A Benkó Dixieland Band a világon az egyik legjobb, Magyarországon a legrégebb óta működő, legnépszerűbb dzsessz együttes. Már első lemezük aranylemez lett. Hazai fesztiválok és versenyek sorát nyerték, számos kitüntetést mondhatnak magukénak. 1987-ben Ronald Reagan, 2007-ben pedig George Bush, az Amerikai Egyesült Államok elnöke részesíti az együttest kitüntető elismerésben, az amerikai nép nevében, megköszönve, hogy az amerikai dzsesszt a legmagasabb szinten képviselik a világban.

Évente 200-250 koncertet adnak, ez bizony nem kevés. ? Hogyan lehet 56 éve a csúcson lenni?

A Buda Környéki Televízió kérdésére Benkó Sándor, a zenekar vezetője elmondta, hogy ehhez az embernek amatőr lelkének kell lennie. Ez azt jelenti, hogy amikor zenélnek, félretesznek minden más gondolatot. Ha mindez profi tudással párosul, akkor megszülethet az a csoda, ami után mindenki áhítozik: örömmel muzsikálni úgy, hogy ezzel rangot, megbecsülést is lehet szerezni. Még sokáig akarnak együtt zenélni.

Felsorolni sem lehet, mennyi díjat, kitüntetést tudhatnak magukénak: Állami Díj, Liszt Ferenc-díj, Kossuth-díj, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje, csak néhányat kiemelve. Ez nagy erőt ad: ha hazánkban sikeresek vagyunk, akkor lehet elindulni külföldre. Első komoly külföldi sikerüket 1971-ben érték el a Montreux-i Jazz Fesztiválon kategóriájuk első díjának megnyerésével. Hét komoly turnét bonyolítottak le Amerikában, mindegyik dicsmenetnek bizonyult. Az évtizedek során sok hírességgel játszottak együtt, rengeteget tanultak tőlük.

? Van-e valamilyen budakeszi kötődése? ? hangzott a következő kérdés.

? Budakeszi több szempontból is szívügyem, két vállalkozásom is itt működik. De itt lakott a korábbi bendzsósunk is.

? Milyen további céljai vannak?

? Továbbra is élvezni a muzsikálást, hogy a közönségnek tudjak érdekességeket elmondani a különböző számok előtt. Jó érzés, hogy a fiatalok tovább viszik a zenekart.

 

Csikós Miklós, a zenekar nagybőgőse 4 éve tagja a zenekarnak. Budakeszin lakik. Zenei indíttatása adott: szülei zenészek, zenetanárok. Rendkívül jól érzi magát az együttesben, életük vidám. Büszkén említette, hogy 14 órányi anyagot tudnak játszani, ismétlődés nélkül. Mindent fejből játszanak!

A rendezvény remek hangulatban telt. A zenekar kiválóan játszotta a különböző stílusú számokat, mindig egy-két érdekes gondolattal kiegészítette ismereteinket a zenekar vezetője. Volt dob- és nagybőgőszóló, Oscar Peterson, Louis Armstrong. Edith Piaf számai mellett kínai stílusú dal is.

Utolsó gondolatként a jövő évi koncert ígéretével zárult a hangulatos est.

 

Szabó Tibor Mihály

 

Fotógaléria megtekintése itt.


A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket