Védelem a szén-monoxid mérgezés ellen

Tizenhárom közintézménynek adott át szén-monoxid-érzékelő készülékeket április tizenkettedikén Juhász Attila tűzoltó alezredes, a Pest Megyei Területi Tűzmegelőzési Bizottság elnöke. Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság összesen ezerhétszáz, a vonatkozó előírásoknak megfelelő készüléket vásárolt annak érdekében, hogy megelőzhetővé váljanak a szén-monoxiddal kapcsolatos balesetek.

 

 

A műszerek közül 288 darab szétosztásáról a Pest Megyei Területi Tűzmegelőzési Bizottság döntött.

 

Az ünnepélyes átadással egybekötött tájékoztatón a bizottság elnöke elmondta, hogy a bizottság alapvetően a tüzek kártételeinek csökkentésére jött létre, tagjai olyan szakemberek, akik javaslataikkal hozzájárulhatnak a nem kívánatos, nem egyszer tragédiával végződő események számának mérsékléséhez.

Elsősorban a téli időszakra jellemző veszélyforrás a szén-monoxid-mérgezés, az ilyen esetek száma az utóbbi időben növekvő tendenciát mutatott. A bizottság ezért kiemelt figyelmet fordít ennek megelőzésére. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a megyében felmérte a közintézményeket és szakmai szempontok alapján választotta ki első körben azt a tizenhármat, ahol fokozott veszélyforrásként jelenik meg a szén-monoxid, többnyire a tüzelő-fűtő berendezés elavultsága és nem megfelelő állapota miatt. A további 275 darab érzékelő elosztása a katasztrófavédelmi kirendeltségeken keresztül történik, szintén szakmai felmérés után.

 

A bizottság elnöke arról tájékoztatott, hogy az előző évben Pest megye területén a tűzoltók 21 szén-monoxid-mérgezéses esetben avatkoztak be, ezek során hárman vesztették életüket és huszonnyolcan szenvedtek különböző fokú mérgezést. Az idei évben már 16 ilyen baleset fordult elő.

Juhász Attila tűzoltó alezredes rámutatott arra, hogy a ?csendes gyilkosnak? is nevezett veszélyes gázzal kapcsolatos megelőzési tevékenység nem lehet csupán a hatóságok feladata, önmaguk biztonságáért legtöbbet az állampolgárok tehetnek.

 

Branyiczky Márk tűzoltó alezredes, a bizottság alelnöke a készülékek bemutatása során arra hívta fel a figyelmet, hogy a bevizsgált, a szabványoknak megfelelő, műszakilag kifogástalan készülékek kizárólag szén-monoxid-szintet képesek mérni, nem pedig gázkoncentrációt. Ezt követően az alelnök ismertette, miként kell az érzékelőket elhelyezni, hozzátéve, hogy a megfelelő elhelyezés alapvető feltétele a megbízható és hatékony működésnek.

 

Ördög Tamás tűzoltó százados, a bizottság titkára arról beszélt, hogy a megelőzés nem merülhet ki a készülék használatában, fokozottan kell figyelni a tüzelő-, fűtőberendezések karbantartására, a tüzeléstechnikai készülékek ellenőrzésére is.

A rendezvényen elhangzott az is, hogy január elseje óta a katasztrófavédelem felügyeleti jogkört gyakorol a kéményseprő-ipari közszolgáltatók felett, ami szintén a megelőzési tevékenység hatékonyságát hivatott elősegíteni.

Budapest, 2013. április 12. Spitz Alexandra tű. hdgy.

Szóvivő

20/268-7262

Megosztom a cikket