?Beérett, angyalosodik?

Biai Simon István festőművész ?Beérett, angyalosodik? című kiállítása a Budakeszi Polgármesteri Hivatal folyosóján december 7-én 15 órakor ünnepélyes keretek között nyílt meg.  A megnyitót nagyszámú érdeklődő közönség előtt a hivatal nagytermében rendezték meg.

 

 

 

Bakács Bernadett alpolgármester asszony személyes hangú köszöntőjében emlékezett meg régi ismeretségükről, baráti kapcsolatukról, és néhány mondatban bemutatta a Budakeszin élő és alkotó 65 éves művészt.

 

 

 

 

 

 

A kiállítást elmélyült szellemi lelki gondolatokkal Filó Kristóf kanonok úr nyitotta meg.

Azt a művészetet szeretem, hangsúlyozta az atya, amelyik szabad lehetőséget nyit a képzelet számára, és nem határolja be a gondolatok szabad szárnyalását. A művészet lényegét az ókori filozófus Platón úgy határozta meg, hogy a szép, a jó, és az igaz hármas egységében valósulhat meg, és egymást feltételezve, kiegészítve adják a tökéletesség élményét. Végső soron mindezek fölött a teremtő Isten végtelen keze munkáját fedezhetjük fel.

Művészettörténeti példákkal illusztrálta, hogy a művészet valóban megszólítja az ember lelkét, és maradandó értékké válik. Sokan festettek napraforgót, de senki sem tudott úgy napraforgót festeni, mint Van Gogh! ? emelte meg hangját Filó Kristóf atya ?, mert abban minden benne van? A szőlő, és az angyalok témáját érintve kifejtette, az ábrázolás módja és hitelessége képes magával ragadni a nézőt, és azt kívánta, hogy ilyen élményekkel gazdagodva tekintsük meg Biai Simon István  kiállítását.

 

A megnyitó végén barokk zenei összeállítást hallottunk Danhauser Zoltán hegedűművész zenetanár és tanítványai közreműködésével, akik fegyelmezett szép játékukkal tették emlékezetessé a kiállítást.

Az ünnepség után Biai Simon Istvánt körülvették ismerősei és barátai, hogy kifejezzék elismerésüket és tiszteletüket művészi teljesítménye előtt.

A vásárlással egybekötött kiállítás december végéig tekinthető meg a Városháza épületében.

 

Dévényi János

 

 

A Buda Környéki Televízió rövid összeállításának megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket