Az öttevényi Makkos Mária és zarándoktársai a makkosi kegytemplomnál

 

Néhány héttel ezelőtt egy kedves asszony érdeklődött telefonon a Budakeszi Idegenforgalmi Információs Pontnál. Bemutatkozása után rövid csend következett be. Nem véletlenül, hiszen a hölgyet Makkos Máriának hívták.

 

A pillanatnyi zavart követően kellemes hangvételben folyt tovább a beszélgetés.

Mária egy zarándokcsoport érkezését jelentette be, és a szervezésben kérte a segítségünket.

Többszöri egyeztetést követően 2014.október 9-én a reggeli órákban Öttevényből 55 fős zarándokcsoport érkezett Budakeszire.

 

Filó Kristóf atya engedélyével 10 órakor az öttevényi Keresztelő Szent János Római katolikus templom plébánosa, Winkler Zsolt atya misét celebrált a makkosmáriai kegytemplomban. Molnár Katalin, a Fogolykiváltó Boldogasszony római katolikus templom gondnoka fogadta a zarándokokat. A misét követően – az előzetesen megrendelt minibuszokkal – a csoport a Spájz étterembe ment ebédelni.

 

Ezután, 13:30 órától a Himnusz-szobornál, a Budakeszi Idegenforgalmi – Információs Pont munkatársa, Oszlánszki Szilvia tartott idegenvezetést a turistáknak. Az alkotás megragadta a csoporttal érkező korábbi öttevényi polgármestert, Király Péter urat is, valamint Winkler Zsolt plébános úr is kifejezte érdeklődését a műalkotás iránt. A szobor történetének és szimbólumainak bemutatását követően a zarándokok továbbutaztak Budapestre.

 

Konklúzióként levonható, hogy – ahogy eddig is sejteni lehetett – a makkosi kegytemplom zarándokturizmusára a jövőben építeni lehet. Hiszen – ahogy a fenti zarándoklat is mutatja – igény mutatkozik komplex turisztikai csomagszolgáltatásra, (transzfer, étkezés, idegenvezetés, esetenként szállásfoglalás) melyet elsősorban az aktív senior korosztály vesz igénybe. Azon munkálkodunk, hogy a jövőben is egyre több zarándok érkezzen településünkre.

Budakeszi Idegenforgalmi Információs Pont

http://turizmus.budakeszi.hu

 

Fotók: Fejér Gyopárka

Megosztom a cikket