Az I. világháborús hősökre emlékeztünk

Az I. világháborús emlékműnél méltóképpen emlékeztünk halottak napján az I. világháborúban elesett 186 budakeszi hősre.

 

Fajtha Anita, az EFMK igazgatója rövid beszédében kifejtette: ?Ezek a hősök példát mutattak a jövendő nemzedékének kötelességtudatból, helytállásból, hazaszeretetből.? Az I. világháború mély nyomot hagyott a mai ember gondolkodásában. Átalakították Európa politikai rendjét, a hősök emlékművei ott állnak minden városban, faluban, az élmények mind a mai napig hatnak.

Itt, Budakeszin 1930-ban Martinelli Jenő szobrászművész alkotása látható, amelyet a város 2011-ben a Budakeszi Szépítő Egyesület kezdeményezésére felújított.

Pfendtner József, a szépítő egyesület elnökhelyettese rövid történelmi visszatekintést nyújtott. Magyarország 1867 óta az Osztrák?Magyar Monarchia részét képezte. 1914. június 28-án hadat üzentünk Szerbiának. A császár úgy gondolta, hogy az őszi levélhullás idejére a katonák haza fognak térni. Már a kezdet kezdetén nagy veszteségeket szenvedtünk, amit aztán a későbbiekben nem is tudtunk kiheverni. Nagy csapás volt továbbá, hogy 1915-ben volt szövetségesünk, Olaszország az antant oldalán belépett a háborúba, és velük 5 komoly ütközetet vívtunk. A keleti fronton is súlyos véráldozatokat szenvedtünk, a közös hadsereg 1916 végéig 1 millió katonát veszített!

1918 őszén a háborút elveszítettük, a monarchia szétesett.

?Amikor megemlékezünk a 186 budakeszi hősről, hajtsunk fejet a háború többi áldozata emléke előtt is!? ? fejezte be beszédét Pfendtner József.

 

A beszéd elhangzása után az emlékezés koszorúinak elhelyezése következett.

 

Szabó Tibor Mihály

Fotógaléria itt.

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket