?Az emberek gerincét megtörték a Kádár-rezsimben?

Halottainkra emlékeztünk mindenszentek napján, a halottak napja előestéjén Márity Lászó és Barabás Ferenc ’56-os mártírok sírjánál.

 

?Olyan élettörténetek vannak a budakeszi hősök sírjaiba bezárva, amelyek azt mondatják: menj és cselekedj!? ? mondta Bakács Bernadett, Budakeszi alpolgármestere.  Az ?56-ban elkezdett harcot a ma élő generációknak kell befejezni.

1989?90-ben, a rendszerváltoztatáskor ugyanis nem ugyanaz volt a lelkülete a népnek, mint ?56-ban, amikor is erkölcsi kényszerből egy birodalommal szemben, félelem nélkül kiállt a jogaiért. ?Az emberek gerincét megtörték a Kádár-rezsimben? ? folytatta az alpolgármester asszony. A Kádár-rendszer nyilvánosan, a közmegegyezés alapján kényszerített hazugságokat a népre, s az emberek azért fogadták ezeket el, hogy megőrizhessék a magánélet látszólagos háborítatlanságát. Így aztán az emberek pesszimisták, nem bíznak egymásban, nincsenek kapcsolataik, nincs reményük. Azt is tudjuk, hogy a párt elit átmentette gazdasági hatalmát, a kapcsolatait. Külföldi vállalatokkal szövetkezve állandóan támadnak bennünket, gyakran külföldön is rossz hírünket keltik.

??56 hősei világítótornyok életünkben: jelzik nekünk a helyes utat. A mi örökségünk véghezvinni a forradalom eszméit, a vértanúk által megkezdett utat nekünk kell befejezni? ? fejezte be beszédét a megemlékezés szónoka.

 

A beszéd elhangzása után a koszorúzás következett: a Zwickl Fúvószenekar alkalomhoz illő zenéjére elhelyezték az emlékezés virágait Budakeszi Város Önkormányzata, a Budakeszi Német Nemzetiségi Önkormányzat, a Nagy Gáspár Városi Könyvtár, a Nagy Sándor József Gimnázium, a Széchenyi István Általános Iskola, a Budakeszi Járási Hivatal, a Borostyán Nyugdíjas Klub, a Hagyományőrző Kör, a Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény Baráti Egyesület, a Budakeszi Szépítő Egyesület, a Fenyőgyöngye Nyugdíjas Klub, a Széchenyi István Baráti Kör, a Fidesz-KDNP budakeszi szervezete, valamint az Erkel Ferenc Művelődési Központ megjelent képviselői.

A megemlékezés a Szózat közös éneklésével zárult.

 

Szabó Tibor Mihály

Fotógaléria itt.

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket