Az Egészségváros egyik védnöke

Évek óta tagja vagy már az Egészségváros védnökeinek, te hogyan készülsz ezekre az eseményekre?

Béres Alexandra: Nagyon jó érzés, hogy úgy érzem, szinte már hazajárok az Egészségvárosokra. Tudom, hogy mire számíthatok, milyenek lesznek a körülmények, milyen a hangulata az eseménynek. Amellett, hogy nagyon hasonlóak, mégis egy picit mindig más a különböző helyszíneken a rendezvény: mindig más településekre látogatunk el, és mindig más emberek ülnek velem szemben az előadásokon. Tehát az állandósságon belül egyben változatos is. Attól függetlenül, hogy régóta az Egészségváros védnöke vagyok, és ismerem már a rendezvényt és ismerem a hangulatát is, bevallom, az idény első Egészségvárosain mindig sokkal izgatottabb vagyok

Személyesen milyen visszajelzéseket szoktál kapni az Egészségvárossal kapcsolatosan?

B. A.: Azt szokták mondani a résztvevők, hogy ez egy csodálatos kezdeményezés, és nagyon kevés vállalatnál tapasztalható az, ami a Richternél igen, hogy ilyen jó ügy mellé álljanak. A résztvevők mindig, minden esetben nagyon pozitív visszajelzéseket adnak az Egészségvárossal kapcsolatban, és általában attól érzik különlegesnek ezt a rendezvényt, hogy nagyon sok segítséget kapnak az egészségügyi szűrések jóvoltából, valamint sok érdekes programon vehetnek részt az Egészségvárosok helyszínein, és nagyon hasznosnak érzik, hogy az esemény alkalmával felhívják a figyelmüket az egészségük megőrzésére, a prevenció fontosságára is.

Tehát egyrészt az ingyenesen igénybe vehető egészségügyi szűrések, valamint az izgalmas előadások, tornák és az ezekhez kapcsolódó érdekes, vizuális elemek miatt érzik különlegesnek a Richter Egészségvárost az emberek.

Véleményed szerint miért kiemelkedő fontosságúak az olyan prevencióval kapcsolatos programok, mint a Richter Egészségváros?

B. A.: Azért, mert bizonyos tekintetben felnyitják az emberek szemét a hosszú, egészséges életmóddal és jólléttel kapcsolatosan, kifejezetten az egészségügy szempontjából pedig azért kiemelkedőek a prevenciós rendezvények, mert nagy segítséget nyújtanak abban, hogy általuk egészségesebbnek, fittebbnek és boldogabbnak érezhessék magukat az embereket.

Mit üzennél azoknak, akik még nem döntötték el, hogy részt vegyenek-e a Budakeszin megrendezésre kerülő Richter Egészségvároson?

B. A.: Én azt érzem, hogy az emberek kicsit visszafogottabbak mostanában mindennel kapcsolatban, így a számukra újdonságként ható programokkal kapcsolatosan is, de pont az egészség az, amiért ki kellene lépnünk a megszokásból, rossz beidegződésekből. A Richter Egészségvároson való részvétel pedig ehhez akár egy nagyon jó, izgalmas első lépés lehet az egész család számára. A legnehezebb mindig az elindulás, de egy izgalmas programon való részvétellel, mint amilyen a Richter Egészségváros, ez könnyebben mehet.

Mit gondolsz, mi kell ahhoz, hogy nagyobb hangsúlyt kapjon az egészségtudatosság és prevenció fontossága a lakosság körében?

B. A.: Én nagyon hiszek abban, hogy az egyénnek ezt először önmagában kell eldöntenie, hiszen amíg csak kívülről jön ez az üzenet, és nem érjük el azt, hogy ez belső motivációvá alakuljon, addig soha nem valódi érték ez számukra. Tehát minden módon meg kell próbálni bemutatni azt, hogy mitől lehet jobb, és minél többet kell beszélni róla, hátha egy-egy üzenet, egy-egy mondat a kellő időben el tud érni úgy az emberekhez, hogy azt valóban a sajátjuknak érezzék. Addig nem történik semmi. Épp ezért minél több olyan társadalmi jellegű felhívásra lenne szükség, mint amilyen az Egészségváros, ahhoz, hogy ez az elhatározás egyre több emberben meg tudjon fogalmazódni. Minél több impuzulsra lenne szükség, hiszen általában nem az első vagy a második üzenet éri el a hatását, hanem a sokadik, de egyszer eléri.

Mit üzensz Budakeszi lakosainak, miért érdemes kilátogatniuk október 1-jén a Közösségi térre?

B. A.: Véleményem szerint nagyon nagy ajándék Budakeszi lakosságának, hogy nem kell hosszú órákon keresztül sorban állniuk az egészségügyi szűrésekért, ahova sokszor még hoszszú várólisták is vannak, hanem egy helyen, egy rendezvényen belül az Egészségváros ingyenes szűrésein egyszerre nagyon sok vizsgálaton vehetnek részt az érdeklődők, ennél pedig egyszerűen nincs jobb alkalom arra, hogy valaki tisztába kerüljön a saját egészségügyi állapotával.

Van-e kötődésed, kedves emléked Budakeszivel kapcsolatban?

B. A.: Gyerekként szép emlékeim kötődnek a Budakeszi Vadasparkhoz, így október 1-jén is örömmel térek majd vissza a településre.

Megosztom a cikket