Avató ünnepség és évnyitó az új iskolában

Budakeszi történelmének kiemelkedő, emlékezetes eseménye lesz a SZIA székhelyeként is működő új, Árpád fejedelem téri iskola évnyitóval egybekötött avató ünnepsége. Bódi Zsuzsanna, az iskola igazgatója – a budakesziek szélesebb érdeklődét is minden bizonnyal kiváltó esemény kapcsán – több fontos információt is megosztott városunk havilapjával.  

A SZIA ebben az évben 975 diákkal kezdi a tanévet. Ez a jelentős létszám gyakorlatilag csaknem megfeleződik a Knáb János utcai régi és az új épület között, melyekben azonos a tantermek száma is (16-16).  Budakeszi Város Német Önkormányzatának kérésére a német nemzetiségű osztályok (alsó- és felső tagozatosok egyaránt), továbbá az alsó tagozatos, általános tantervű osztályok maradnak a Knáb János utcai épületben. Az új intézménybe kerülnek a felső tagozatos és az angol kéttannyelvű osztályok.

A forfa épületekben és a zeneiskolában már nem lesz oktatás, csak az öltözők és az ebédlő fog továbbra is a forfában működni. A forfa épületek lebontására csak 2020 után kerülhet sor, ha megoldódott a tornaterem felújítása és a forfa napelemeinek az áthelyezése, valamint az ebédlő és az öltözők kiváltása.

Az iskola 90 állandó pedagógusa mellett az óraadó tanárok, nevelés-oktatást segítők és a 15 fős technikai személyzet (portás, takarító, karbantartó) döntően úgy oszlik majd meg a két intézmény között, hogy egészen minimális lesz az átvándorlás, mindössze néhány pedagógust érint. A két épület biztosítja, hogy az osztályoknak saját tantermük lesz, és csak egy-két szakórát tekintve kell majd az osztályoknak épületen belül mozogniuk.

Fotó: Torti Szofi

Mind a két épület jelentős, 21. századi számítástechnikai háttérrel rendelkezik, amit a következő tanévtől oktatási szoftverek is segítenek majd.

A Knáb János utcában egy tanári parkolót is ki fognak alakítani a forfa épület melletti kis udvarban.

 Az új iskola külső udvarán a tanárok számára, az iskola előtti közterületen pedig a szülőknek, illetve az intézményhez érkezőknek alakítottak ki biztonságosan megközelíthető parkolót. A busszal érkezők biztonsága érdekében az iskola oldalán új buszmegálló-öböl épül. A gyalogosan érkezők az augusztusban megépülő zebrán át közelíthetik meg az új iskolát, ahol az iskolakezdés idején a reggeli órákban a rendőrség is segítséget nyújt a biztonságos átkelésben.  

Az iskola ünnepélyes avatóját és az évnyitót a hatalmas, 800 m2-es tornacsarnokban fogják megtartani. Még nincs pontos napra és órára kitűzött időpontja a várva várt eseménynek. Erről a szülők, diákok és az érdeklődő budakesziek a későbbiekben Budakeszi Hírmondó honlapján és városunk egyéb médiafelületein is tájékoztatást fognak kapni még augusztus hónapban.                                  

Megosztom a cikket