Helyey László (1948?2014)

2014. január 3-án tragikus hirtelenséggel, életének 66. évében elhunyt Helyey László Jászai Mari-díjas magyar színész. Fellépéseinek egyik utolsó állomása Budakeszi volt.

 

A karizmatikus színészt és a felejthetetlen, tán egyik legjellegzetesebb szinkronhangot (tk. Mátyás király és G. Depardieu örökös magyar hangját) az egész ország gyászolja. Helyey Lászlóról Budakeszin is meg kell emlékeznünk: 2013 januárjában tiszteletét tette a Budakörnyéki Székelykör farsangi mulatságán, ahol szívbe markoló részletet olvasott fel az 1100 év Európa közepén című műből.

A Buda Környéki Televízió kérdésére akkor elmondta, hogy ? bár nem székely származású ? rendkívül szereti Székelyföldet, és nagyon kötődik ahhoz a miliőhöz. A szoros vonzalom pedig akkor alakult ki, amikor részt vett Bayer Zsolt és Nemes Tibor előbb említett című ismeretterjesztő filmjének munkálataiban mint narrátor, amikor is körbejárták Nagy- Magyarországot. Tavaly januári jelenése immár a harmadik és sajnos egyben utolsó jelenése is volt a Budakörnyéki Székelykör bálján.

 

Huber-Szabó Lőrinc

Helyey Lászlóra emlékezünk a Buda Környéki Televízió által 2013-ban készített felvétellel:

Megosztom a cikket