Állami adósságátvállalás Telkin

?Ilyen lehetőség húsz évben egyszer vagy egyszer sincs?. Több, mint 400 millió Ft adósságot vállalt át az állam Telki község önkormányzatától.

A kormány ígérete és szándéka szerint az 5000 főnél kisebb lélekszámú településektől teljes mértékben átvállalja az adósságukat. A szomszédos Telki településen Csenger-Zalán Zsolt, a körzet fideszes országgyűlési képviselője Deltai Károly polgármesterrel ünnepélyes keretek között írta alá az erről szóló szerződést.

 

 

 

Az 5000 lakosnál kisebb településeket az állam kimenekíti az adósságcsapdából ? kezdte beszédét a képviselő úr. Az önkormányzatok ebbe a helyzetbe sok esetben önhibájukon kívül kerültek. Mindannyiunk érdeke, hogy a települések még egyszer ne kerüljenek ilyen helyzetbe, ezért az átvállalás után nehezebb lesz új hitelt felvenniük, csak a kormány engedélyével lesz lehetséges.

Telki esetében az állami adósságátvállalás 404 455 583 Ft.

Deltai Károly polgármester értékelése szerint korszakalkotó lépést tett a kormány, kiutat jelent ez számtalan, nehéz, kilátástalan helyzetbe került önkormányzat számára.

Telki településen 3 komoly beruházásra vettek fel hitelt, amelyeket ? jó adós módjára ? törlesztettek is: az öreg-hegyi villapark fejlesztése, szennyvíztisztító létesítése, illetve az általános iskola tornaterme.

 

 

 

A járási rendszer jan. 1-jei bevezetése Telki életében nem hoz komoly változásokat. A központ, Budakeszi, közel van hozzánk, velük egyébként is jó a viszonyunk. Azok a feladatok, amelyek átkerülnek a központhoz, nem okoznak komoly változást a falu életében. A kisebb jelentőségű ügyek helyben maradnak, még egyes építéshatósági ügyek is, a bonyolultabbakat Budakeszin intézhetjük. A nagy, kiemelt jelentőségű ügyek pedig az erre a célra létrehozott érdi építéshatósági központhoz kerülnek.

Kiemelt kérdésként szerepel az oktatás. A községben egy, nagyon híres iskola van. Az iskola ügyét az állam jan. 1-jétől elvonja, az épület gondozását, fenntartását viszont továbbra is vállaljuk. Az óvodák, természetesen, maradnak Telki kezelésében. Valószínű, hogy minden, oktatással kapcsolatos vívmányunkat meg tudjuk őrizni ? fejezte be rövid értékelését Deltai Károly polgármester úr.

 

SZTM

 

 

A Buda Környéki Televízió rövid összeállításának megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket