?Aki önmagát újra teremteni képes, az halhatatlan?

Minden évben megemlékezünk a 30-as, 40-es évek ünnepelt színésznőjéről, a visszavonulása után Budakeszin élő Mezei Máriáról. Idén is városunk önkormányzata, az Erkel Ferenc Művelődési Központ, a Mezei Mária Művészeti Iskola és a Kompánia Színház szervezte a megemlékezést.

 

Fajtha Anita, az EFMK igazgatója köszöntötte a megjelenteket. A megnyitó beszédet dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia polgármester asszony mondta. ?Vannak olyan pillanatok, az életben, amelyek kilépnek az időből és a térből, és örökre megmaradnak. Vannak olyan emberek, akik túl tudnak lépni az átlagos hétköznapi életen, és meg tudják valósítani az örök életet. Mezei Mária ilyen ember volt? ? adta meg az alaphangot a szónok a továbbiakhoz. ?Aki önmagát újra teremteni képes, az halhatatlan.?

Még egy budakeszi kötődése van ennek az ünnepi alkalomnak: Mezei Mária Vallomástöredékek c. önéletírásának megjelenése, amelyben nagy szerepet játszott a nemrég elhunyt Merétey Sándor tiszteletes úr.

Önkormányzatunk minden évben anyagilag támogatja a rendezvényt. Mindenki hallott róla, hogy barbár kezek megrongálták a művésznő sírját. Ennek ellenére a megemlékezést idén is megtartották. Gábor Emese szobrászművész ideiglenes szobrot készített Mezei Mária születésének 104., halálának 30. évfordulójára, amelyet ezúton is köszönünk. ?Akit nem felejtünk el, az halhatatlan? ? fejezte be beszédét a polgármester asszony.

A következőkben Kovács Krisztina megrendítően szép szavalatában gyönyörködhettünk, Kányádi Sándor Fától fáig című versét adta elő.

A szavalat után belül a házban Szalay Henrietta, a Kompánia Színházi Társulat előadóművésze műsorát hallgathattuk meg.

Gábor Emese, az ideiglenes szobor alkotója elmondta: igen értékes szobrot távolítottak el a művésznő sírjáról. Az önkormányzat felkérésére készítette el a művet, amely bronzra antikolva gipszből készült, nyilván beltéri használatra. A végső változat milyensége az önkormányzat megrendelésétől függ.

A továbbiakban Kristófi Ágnes énekművésznő székely népdalokat énekelt. A megemlékezés a temetőben koszorúzással fejeződött be, ahol az ideiglenes szobrot is megtekinthettük.

 

Szabó Tibor Mihály

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket