?Aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik?

Márton-napi lampionos felvonulást tartottak Budakeszin,ahol a IV. századi püspök legendája elevenedett meg. Az ősi hagyományt fenntartani kötelességünk. A megjelent sok fiatal biztosíthatja a folytonosságot.

A fúvószenekar hangulatos zenéje megadta az alaphangulatot. Vidám arcú kicsik és nagyok vonultak fel e szép hagyomány folytatásaként.

 

Kőrösi Annamária, a Budakeszi Német nemzetiségi Önkormányzat alelnöke köszöntötte a jelentős számú résztvevőt. ?Idén 28. alkalommal rendezi meg a kisebbségi önkormányzat a Márton-napi felvonulást. Huszonnyolc éve része vagyok a felvonulásnak, először mint gimnazista, most pedig édesanyaként.?

 

A magyar néphagyományban is kedves Szent Márton alakja, a katonából lett püspöké. A karácsonyi böjtöt megelőző 40. nap egyébként is fontos napja a hagyományos paraszti világnak. Fontos nap a gazdasági életben is, ekkor ünnepelték az újbort is.

 

?Egyél, libám, egyél már? ? hangzott a refrén a Szivárvány Óvoda kicsinyeitől. Felléptek a Pitypang Sport Óvoda és a Tarkabarka Óvoda kicsinyei is. Az óvodásokat a SZIA 1. E osztályos tanulói követték magas szintű tánc- és zenebemutatójukkkal.

A közös mondókamondás után a felnőtteknek zsíros kenyeret és teát, a kisebbeknek liba sütit osztottak a szervezők.

 

Szabó Tibor Mihály

A fotógaléria itt tekinthető meg.

 

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket