?Aki énekel, kétszer is imádkozik?

A Zákányi Zsolt Református Vegyes Kar Budakeszi kulturális életének egyik ékessége. Az adventi időszak közeledtével érdeklődtünk: hogyan készülnek a szokásos adventi koncertjükre?

 

Kádár Ágota karnagy 2007 óta, Zákányi Zsolt halála óta vezeti a 20-25 fős kórust. ?Nagyon szép, gyümölcsöző a kapcsolat közöttünk, inspiratívak vagyunk egymásnak? ? vallja a kórusról a vezetője, aki elmondta, hogy a zenét mentsvárnak tekintik ebben az elanyagiasodott világban, ami a problémákat is megoldja.

Nagyobb ünnepeken megjelennek egy-egy műsorral, templomi szolgálattal. Vidékre is mennek, más kórusokkal együtt is szerepelnek. A mostani, adventi koncert repertoárjába szeretnének valami újat belevinni.

Ambrózyné Zákányi Emőke, a Nemzeti Énekkar tagja elmondta, ha csak teheti, részt vesz a kórus próbáin. Édesapja, a Liszt-díjas karnagy Zákányi Zsolt alapította a kórust 2000-ben, és 2007-ig vezette. Halála után a kórus ? a nemrég elhunyt Merétey Sándor tiszteletes úr javaslatára ? felvette alapítója nevét. Dicsérte édesapja utódját, a lelkes Kádár Ágotát. A kórusnak egyébként nemcsak református tagja van, minden felekezetből várják az új tagokat. A kórus összetartó ereje a zene szeretete, illetve Isten dicsérete. Felelevenítette édesapja hitvallását: ?A zene, az éneklés szebbé és gazdagabbá teszi az ember személyiségét.? Kedvenc kórusműve a Szárnyas szó, amit Bárdos Lajos kifejezetten Zákányi Zsoltnak, illetve a kórusnak írt. Ennek első sorát idézte: ?Előbb kopik el a kőszirt, előbb fogy el a fa az erdőből, mint a dalosból az ének, a szárnyas szó.?

Marosi Zsuzsa presbiter, az egyik kórusszervező kifejtette: nagy szervezési munkát igényel egy (adventi) koncert előkészítése, létrehozása. Idén ? egyeztetve az önkormányzattal ? a Városkarácsony egyik rendezvénye lesz az adventi koncert, mely december 7-én 18.00 órakor lesz a református templomban. ?Mindenkit szeretettel várunk, aki szeret zenét hallgatni, aki a zene hangja mellett el tud gondolkodni: kit is várunk karácsonykor?? ? mondta a presbiter asszony. A koncert ingyenes lesz, de adományokat a kórus működésére és a szervezésre elfogadnak.

 

Szabó Tibor Mihály

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket