,,A zöld maga az élet.” – Zsuzsa gondolatai a zöld Budakesziről

,,A természet zöldje a nővények és a fák élete. A zöld maga az élet.” – írta Naoki Higashida japán író Hát ezért ugrálok című művében. Budakeszi lakosságát sok szempont vonzhatta és vonzza a mai napig a városba. Említhetjük többek között az előnyös elhelyezkedést, mivel városunk tömegközlekedéssel fél órára van Budapesttől.
Szolgáltatások és boltok sokasága várja a lakosokat vagy az ide látogatókat, azonban szerintem a leglényegesebb szempont a zöld területek aránya. Annak idején szüleim is azért választották ezt a várost, mivel egy nyugodt és biztonságos környezetet jelentett a születendő gyermekeik számára sok kirándulóhellyel és friss levegővel.
Az erdők és a zöld területek alkalmasak túrára, sportra, kutya sétáltatásra vagy akár mentális felüdülésre is, mivel ez a szín nyugtató hatással bír. A zöld szín ugyanis javítja a keringési rendszer működését, élénkíti az idegeket, fokozza az izom-és szövetgyarapodást.

Az erdők jelentősége nem csak a hangulatos kirándulóhelyekben nyilvánul meg, hanem főként ökológiai szempontokban. Különböző állat-és növényfajoknak nyújt élőhelyet. Az erdei növényzet egy hatalmas gyár, amely a napenergiát és a szén-dioxidot szervesanyaggá alakítja át, miközben a légteret oxigénnel tölti fel.
Az erdők és zöld területek mérete azonban rohamos módon csökken. Egy friss kutatásban azt vizsgálták, hogy hol és mekkora területeken termeltek ki fát, ami alapján Svédországban 2 év alatt 29 százalékkal több fa fogyott, mint az elmúlt öt évben. Azt is megállapították, hogy a csökkentő erdőfelület nem lesz képes annyi üvegházhatású gázt megkötni, mint amennyivel korábban számoltak. A fakitermelés mellett a klímaváltozás is nagy szerepet játszik.

A Greenpeace nemzetközi szervezete radikálisan terjeszti a környezettudatos életmódot, valamint felderíti a természetet és az élőlények környezetét pusztító tevékenységeket és ennek felelőseit változtatásra próbálja bírni.
A lakosság növekedése városunkban beépítésekhez vezet, amely a zöld területek csökkenésével jár együtt. A családi házaknak már nincs hely, így azokat kénytelenek egyre a természet rovására építeni, amik miatt az erdők elérhetetlenül messzire kerülnek. A rekreációra szánt terület így visszaszorult. A Tesco mellett egy róka szokott élelmet keresni, akinek eltűntek a területei az építkezések miatt.

Nagymamám a minap mesélte, hogy az ingatlana előtt elhelyezkedő zöld területet parkolóvá fogják átalakítani, míg ő egy padokkal ellátott kis parkban reménykedett. A parkosítás előnyei a levegő tisztulása, az üdülési lehetőségek, vagy akár a környezet szépségének kihangsúlyozása. Budakeszi folyamatosan fejlődik. Például vehetjük az infrastruktúrát vagy a hamarosan épülő uszodát, azonban figyelni kell, hogy az arany középút megteremtésére, vagyis a zöld-és beépített területek harmonizáló arányára.

Bencsik Zsuzsanna, nyári diákmunkás a Polgármesteri Hivatalban

Megosztom a cikket