VÉDJÜK A TERMÉSZETET- ÓVJUK A MADARAKAT !

Magyarország különböző területein számos madárfaj él. Gyönyörű erdőkben, mezőkön, kertekben  fészkelnek, dalolnak, teszik szebbé a természetet. Védelmük,  a  hazai állatfajok védelmének  történetében a legrégebbi múltra tekint vissza. A védelem eleinte a gazdaságilag fontos fajokra irányult, majd kiterjedt az odú és bokorlakó madarak telepítésére, a téli madáretetésre, a madárkártételek elhárítására, megelőzésére.

A káros hatások, a megváltozott környezeti feltételek, egyre nagyobb veszélyt jelentenek így a madárvilágra nézve. Változás állt be a táplálék láncban, és az élőhelyekben is.

A madarak életét azonban nem csak a természet veszélyeztetheti, hanem sajnos az emberek is.

Természetkárosítás bűntettének gyanúja miatt folyik nyomozás ismeretlen tettes ellen, mivel  Tura és Hatvan közötti mezőgazdasági területen 2021. augusztus 9-én hét, 2021. augusztus 13-án további 40 elhullott madár tetemére bukkantak. A helyszíni szemléken a réti héják, egerészölyvek közelében húsdarabokat rögzítettek a bűnügyi technikusok. 

Az eredetben rögzített húsdarabokat szakértői vizsgálatra továbbították, azokat a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ igazságügyi toxikológus szakértője vizsgálja. Egyelőre nem áll rendelkezésre előzetes szakvélemény arról, hogy a lefoglalt húsdarabok tartalmaznak-e mérgező anyagot, ha igen, mit és mennyit, milyen összetételűt, jellegűt, illetve hatásmechanizmusút. 

Az érintett területek ellenőrzésére a rendőrök a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársaival közös járőrszolgálatot szerveztek, miközben folyamatosan zajlik a tanúkutatás, az adatgyűjtés, az összegyűjtött adatok, információk értékelése és elemzése. 

A Gödöllői Rendőrkapitányság kéri, hogy aki a bűncselekménnyel kapcsolatban érdemleges információval rendelkezik, hívja a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központját a 06-1-236-28-83-as telefonszámon, illetve tegyen bejelentést a 06-80-555-111 Telefontanú zöldszámán, vagy a 112 központi segélyhívó számon. 

A Magyar Madártani Egyesület és a nemzeti parkok szakemberei a legveszélyeztetettebb területek folyamatos ellenőrzésével próbálják a lehető leghamarabb észlelni az egyes mérgezéses eseteket, és felszámolni a méreg-forrást. A beteg madarakat a szakemberek haladéktalanul specialista állatorvoshoz, illetve a begyűjtött tetemeket toxikológiai vizsgálatra szállítják.

Az intézkedéssel párhuzamosan a természetvédelmi szakemberek feljelentést tesznek, amelynek hatására a rendőrség kiterjedt nyomozásba kezd. Az estek hátterének feltárásában segítenek a növényvédelmi és a vadászati szervek is.

 

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Bűnmegelőzési Osztály

1133 Budapest, Pozsonyi út 56. *: 1557 Budapest, Pf. 20. (: 237-4345; BM: 21-794, fax: 21-797, e-mail: elbir@pest.police.hu

 

 

 

Megosztom a cikket