A tűzifa vásárlás legfontosabb szabályai

Évről évre jelentős kárt okoznak a nemzeti vagyonban a fatolvajok, akik gyakran megtévesztik, becsapják a jóhiszemű tűzifa vásárlókat is. Mostani anyagunkban összefoglaljuk a tűzifa vásárlás legfontosabb szabályait.

 

A hazai erdők fakészlete Magyarország egyik legértékesebb és – az erdészetek tevékenységének köszönhetően – folyamatosan gyarapodó természeti kincse és vagyona, melyet a fűtési szezon kezdetén rendre intenzív támadások érnek az illegális fakitermelők, a fatolvajok részéről. Aki a minél olcsóbb fűtés érdekében bizonytalan forrásból származó tűzifát vásárol, gyakran számla nélkül, talán bele sem gondol, hogy az erdészek nemzedékei által óvott érték jut el hozzá illegálisan.

A Pilisi Parkerdő Zrt. az általa kezelt erdőterületek fakészlete és a nemzeti vagyon védelmében szeretné felhívni a tűzifát vásárlók figyelmét néhány olyan aranyszabályra, melyet érdemes évről évre megismételni és minél több emberhez eljuttatni:

 

  • Minden esetben kérjünk számlát a vásárolt tűzifáról, amelyen a teljes vásárolt mennyiség és ár szerepel.
  • Kizárólag megbízható kereskedőtől vagy maguktól az állami vagy magán erdészetektől vásároljunk tűzifát.
  • Ne vásároljunk ömlesztett tűzifát, ugyanis a tisztességtelen árusok csalhatnak a mennyiséggel, a frissen vágott tűzifa magas víztartalma miatt csak a térfogatban és nem a tömegben megadott mennyiség megbízható.
  • Ha ismeretlentől vásárolunk tűzifát, legyünk jelen a felpakolásánál és a mérlegelésnél, sőt, nem túlzás fotókat is készíteni a szállítás előtt és után.
  • Az ismeretlen szállítóra figyeljünk fokozottan a tűzifa lepakolása közben is, mert a rendőrség figyelmeztetése szerint gyakori eset, hogy a fatolvajok besurrannak vásárlóik házába, és ellopják értékeiket

 

Nem elég azonban a tűzifa vásárlók tájékoztatása, ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. november 7-én és 8-án a Pest Megyei Rendőrkapitánysággal közösen, a Készenléti Rendőrség által biztosított helikopteres egység támogatásával razziázott a fatolvajok távoltartása és a falopások megelőzése érdekében. A helikopter megfigyelő tevékenysége során észleltekre az erdészek és a rendőrök földi egységei reagáltak. A rendőrség és a Parkerdő közös akciója – egy közelmúltban aláírt együttműködési megállapodás eredményeként – ezután rendszeres lesz, s remélhetőleg ennek köszönhetően is sikerül visszaszorítani az illegális fakitermelést és kereskedelmet a főváros környékén.

 

Pilisi Parkerdő Zrt.

Megosztom a cikket