Megindult a busz- és autósforgalom a Budakeszi úton (folyamatos új hírek!)

Farkas Dániel Gábor, a polgárőrség elnökének tájékoztatása alapján az útzárat feloldották, az autósforgalom megindult. A 22-es buszcsalád ismét menetrend szerint és teljes útvonalon jár a Széll Kálmán tértől Budakesziig.

A Pilisi Parkerdő Zrt. a katasztrófavédelemmel és a közútkezelővel közösen még a szerda délelőtti órákban is a Budakeszi út megnyitásán dolgoztak. A munkát nehezítette a sok egymásra dőlt és veszélyes fa, valamint az ágakon lévő jég, ami sokszor a motorfűrészek láncát is elszakította.

 

ELŐZMÉNYEK:

 

Hétfőn délben, a Budakeszi úton, a laktanya előtt fa dőlt az úttestre, leszakítva a felsővezetéket. A tűzoltók és az áramszolgáltató munkatársai 13:00 órakor kezdték meg az elhárítási munkát, 2 órán keresztül nem lehetett áthajtani. A forgalom megnyitása után késő délutántól újabb fák dőltek az útra, a folyamatos ónos eső miatt egyre veszélyesebbé vált az útszakasz. Hétfőn este a Katasztrófavédelem lezárta Budakeszi és Budapest felől az Árnyas útnál az útszakaszt, megnyitásáról ma délben döntenek. Szintén lezárták a Nagykovácsi úti körforgalom Budakeszi lehajtóját.

 

A rendőrség segít a bevezető utakon a tájékoztatásban és a forgalomirányításban. Csak azokat engedik be, akik Budakeszire érkeznek, az átutazókat visszafordítják. Farkas Dániel Gábor, a Budakeszi Polgárőrség parancsnokának tájékoztatása szerint a helyi polgárőrök is segítik a rendőrség munkáját a forgalomirányításban. 2014. december 1. 20 órától 12 fővel folyamatosan segíti a polgárőrség a rendőrség munkáját.

 

 

 

A BKK tájékoztatása szerint:


A 22-es, a 22A és a 222-es busz két szakaszra osztva jár, a Széll Kálmán tér M végállomástól csak a Dénes utcáig, Budakeszi, Dózsa György tértől pedig csak a Szanatórium utcáig tud közlekedni. A Széll Kálmán tértől Budakeszire céljáratok viszik az utasokat, amelyek szintén a 22-es busz végállomásáról indulnak, és módosított útvonalon, Budaörsön keresztül, megállás nélkül közelítik meg a külső végállomást.

A legújabb BKK hírek itt találhatók: https://www.facebook.com/bkkbudapest

 

A Főváros Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint:


A katasztrófavédelem egységei hétfő reggel óta megállás nélkül dolgoznak az ónos eső okozta károk felszámolásán. A legkritikusabb helyzet Pest megye, illetve a főváros magasabban fekvő részein alakult ki. Leggyakrabban kidőlt vagy veszélyessé vált fákat kellett a tűzoltóknak eltávolítaniuk, de volt ahol épületben keletkezett kár felszámolásához, vagy nagy mennyiségben felgyűlt víz eltávolításához kérték a segítségüket. A rendkívüli időjárás miatt volt olyan időszak, amikor egyszerre több mint 160 ezer fogyasztási helyen szünetelt az áramszolgáltatás.

 

 

 

Hétfői fotók:

 

(Fotók: Salamon László)

 

(Fotó: Balczó Kornélia)

 

Több útszakaszon a fákon található vastag jégréteg miatt ágleszakadások és fakidőlések miatt kellett teljes útzárat bevezetni. Az elkövetkező napokban ónosesőre kell számítani.

Napokig járhatatlan marad a Budakeszi út?

Igyekszünk összefoglalni
A Budakeszi út Árnyas úttól a Korányi kórházig tartó szakasza napokig járhatatlan maradhat. Sorra dőlnek a fák, több, mint amennyit a katasztrófavédelem és az erdészet munkatársai hamarjában el tudnak takarítani. A 21-es és a 21A busz újra a Fülemile útig jár a Széll Kálmán térről indulva. A Fülemüle út megállótól a Normafáig továbbra sincs közlekedést. Nem jár a Fogas és  a Libegő sem.

A többi hír összefoglalása:

 • A XII. kerületi Csillebérc és Farkasvölgy lakosainak szállítására a Márton Áron tér és a Nőszirom utca között „céljárati” busz indult.
 • A 21-es és a 21A busz újra a Fülemile útig jár a Széll Kálmán tér M-től indulva. A Fülemüle út megállótól Normafáig továbbra sem tudjuk biztosítani a közösségi közlekedést.
 • A 22-es, a 22A és a 222-es busz két szakaszra osztva jár, a Széll Kálmán tér M végállomástól csak a Dénes utcáig, Budakeszi, Dózsa György tértől pedig csak a Szanatórium utcáig tud közlekedni. A Széll Kálmán tértől Budakeszire céljáratok viszik az utasokat, amelyek szintén a 22-es busz végállomásáról indulnak, és módosított útvonalon, Budaörsön keresztül, megállás nélkül közelítik meg a külső végállomást.
 • A Fogas nem jár és természetesen a Libegő sem.
 • Sok hegyvidéki házban még mindig nincs áram, van, ahol telefon sem – így az ott lakók legfeljebb mobiljukat tudják használni, amíg tudják tölteni.
 • A Mátyás király út – Normafa út – Menyét u. – Őzike út – Ötvös út – Fülemile út – Hegyhát út által határolt területen még mindig jobb egyelőre nem kimozdulni. A Katasztrófavédelem, illetve a Pilisi Parkerdő munkatársai igyekeznek mihamarabb felszabadítani az utakat. Ropognak a fák, zúgnak a fűrészek.
 • A rendőrök a legsúlyosabban érintett környékeken igazoltatnak és csak ottani lakcímkártyával rendelkezőket engednek be.
 • A XII. kerületi és környéki erdőkbe „szigorúan tilos” bemenni – írja az önkormányzati oldal, mert a meglazult gyökerű fák folyamatos életveszélyt jelentenek! Az önkormi arra kér mindenkit, hogy a jövő hétig ne látogassa az erdőket!
 • A Konkoly-Thege út és az Irhás árok járhatatlan. Az erdészet munkatársai dolgoznak a veszélytelenítésen.
 • A Csillebérci üdülőtelepről a Moha utcán át lehet lejutni. A reggeli órákban a BKK kisbusszal hozza le őket onnan.
 • Az Eötvös út járható. A 21-es busz jelenleg a Széll Kálmán tértől a víztoronyig jár.
 • A Mátyás király – Őzike – Normafa utakon lehet gyalog közlekedni, autóval viszont nem! Az útpályán akadályok találhatóak.
 • A Budakeszi út továbbra is le van zárva. Aki ezen az úton közlekedne, Budaörs vagy az autópálya felől kerülhet.
 • A Nőszirom – Moha utca sarokról a BKK félóránként (órakor és félkor) különbuszokat indít a Márton Áron tér felé.
 • Az Irhás árok Adorján utca fölötti szakasza életveszélyes, senki ne induljon el oda, vagy onnan!
 • A Normafa úti rendelőbe az önkormányzat infói szerint nem lehet bejutni, de benn van egy orvos, aki fogadja a telefonhívásokat.

A képeket köszönjük az itt lakóknak – mindenek előtt a legtöbb fantasztikus képet küldő Nagyistók Máténak – akik a XII. kerületiek Facebook-oldalán megosztották őket!

Megosztom a cikket