A Test – Lélek – Szellem egysége: a jóga

Néhány mondatban bemutatkoznék: Schrenk Judit vagyok, kilenc éve élek Budakeszin, közben megnyitottam a Sattwa Jógastúdiót az Arany János utcában, mely jelenleg online formában kínál jógaórákat. Emellett hangterapeutaként dolgozom óriási föld gongommal, hangtálakkal és egyéb autentikus hangszerekkel. Ezeket a hangfürdőket intuitív mantraénekléssel ötvözöm, tapasztalatom szerint a mantrák nagyon erős segítő eszközök az életünk minden területén. Kiskorom óta énekelek, öt éve vagyok a Samsara Boulevard mantra és világzenei zenekar énekese és alapító tagja. Nagy örömömre szolgált a felkérés, hogy írhatok a Budakeszi Hírmondóba a jógáról, és annak jótékony hatásairól. Mivel ez egy cikksorozat lesz, elsőként a Napüdvözlet gyakorlatsorral kezdenék.

Szerencsémre már gyerekkoromban találkoztam a jógával, mely azonnal szerelemnek bizonyult, és 24 évesen már be is iratkoztam életem első
jógaoktatói tanfolyamára. 15 éve oktatom a felnőtteket–gyerekeket–kismamákat, ezalatt megfordult nálam közel ezer jógázó. A saját életemben nagyon áldásosnak bizonyult a jógagyakorlás, eléggé merev testalkattal születtem, de a jóga segítségével rengeteget lazultam, valamint segít fittnek, egészségesnek maradni, lelkileg feltölt, mentálisan egyensúlyban tart. A jóga egy több ezer éves tudomány, mely segít az embert minden szinten egységben tartani. Nálunk Európában főként a hatha jóga terjedt el, mely az ászanákkal (kitartott testhelyzetekkel), légzőgyakorlatokkal (pránájáma), meditációval és relaxációval foglalkozik elsősorban. Nagy hangsúlyt helyez az életmódra, a helyes táplálkozásra, pihenésre, valamint, hogyan bánunk magunkkal és minden érző lénnyel. Alapelvei közé tartoznak olyan alapvető szabályok (jámák és nijámák), mint pl. az ítélkezés mentesség, nem ártás, helyes megkülönböztetés stb. Ha valaki egyszer magáévá tette a jógát és jógikus életmódot, a gyakorló sosem szeretné már elhagyni, mert rövid időn belül jelentkeznek áldásos hatásai testi, lelki és szellemi szinten egyaránt. Rendszerességre nevel, és így kiaknázhatjuk a bennünk rejlő potenciálokat minden szinten. Orvoskutatók szerint a jóga terápia azért ilyen sikeres, mert megteremti az egyensúlyt az idegrendszerben és az endokrin rendszerben, amelyek közvetlenül hatnak a test más rendszereire és szerveire. Azért választottam a Surya Namaskart – Napüdvözletet, mert ez egy olyan gyakorlatsor, melyet már az alaptanfolyamon el szoktak sajátítani a tanulók. Sokoldalúsága az egyik leghasznosabb módszerré teszi egy egészséges, erőtől duzzadó, aktív élet megteremtésében; ugyanakkor felkészíti a gyakorlót a spirituális ébredésre, a tudatosság kiterjedésére. Bár a gyakorlatsor neve arra utal, hogy ezzel üdvözölhetjük a Napfelkeltét, és egész napra energiával tölt fel bennünket, gyakorlása igazából a nap bármely szakaszában megengedett és ajánlott. A jógában a Nap a spirituális tudatot szimbolizálja. Aranyszabály, hogy a jógagyakorlás előtt 2 órával már nem eszünk, könnyű testtel végezzük ezeket a gyakorlatokat, lehetőleg zokni nélkül, kényelmes ruhában és csúszásmentes jógaszőnyegen.

Nézzük a gyakorlatsort!
A Napüdvözlet, ahogy az ábrákon is láthatjuk, 12 egymást követő ászanából áll, és minden ászanához tartozik egy mantra (ezen mantrák az ősi szanszkrit nyelvben a Naphoz tartozó 12 megnevezést jelölik):
1. Om Mitraya Namaha – Üdvözlet a barátnak – Pranamaszana (imádkozó póz),
2. Om Ravaye Namaha –Üdvözlet a sugárzónak – Hasztha Uttánászana (kézemelés póz),
3. Om Suryaya Namaha – Üdvözlet az aktivitást és életerőt adományozónak – Padahastaszana (kéz a lábhoz),
4. Om Bhanave Namaha – Üdvözlet a megvilágosodottnak – Asva Sanchalanaszana (lovagló póz)
5. Om Khagaya Namaha – Üdvözlet a levegőn áthatolónak – Parvataszana (hegytartás),
6. Om Pushne Namaha – Üdvözlet az erő adományozójának – Ashtanga Namaskara (nyolctagú üdvözlés póz),
7. Om Hiranya Garbhaya Namaha – Üdvözlet az aranyló kozmikus önvalónak – Bhudzsangaszana (kobra póz),
8. Om Maricaye Namaha – Üdvözlet a nap sugarainak,
9. Om Adityaya Namaha – Üdvözlet Aditi fiának,
10. Om Savitre Namaha – Üdvözlet a nap éltető erejének, a jóságos anyának,
11. Om Arkaya Namaha – Üdvözlet a szívből tiszteltnek, a dicséretre méltónak,
12. Om Bhaskaraya Namaha – Üdvözlet annak, aki a megvilágosodáshoz elvezet.

Csak akkor kezdjük el az elménkben ismételgetni a mantrákat, amikor az ászanák és a hozzájuk tartozó légzés már gyakorlottan, erőlködés nélkül megy.
A 12 ászana egy fél kör, megismételve kapunk 1 kört. Az első fél körben a jobb lábbal lépünk hátra és előre, a második félkörben a ballal. Kezdő szinten elegendő 3 kört gyakorolnunk, haladóbb szinten ezt felemelhetjük 6 körre.
A gyakorlat befejezése után mindig pihenjünk meg sávászanában (hullapózban), lélegezzünk mély hasi légzéssel, és hagyjuk, hogy a légzés, szívritmus visszaálljon az eredeti ritmusába, figyeljük meg az érzeteket a testben, és próbáljuk minden porcikánkat ellazítani.

A napüdvözlet jótékony hatásai

Bemelegíti a végtagokat, a gerincet előre-hátra megmozgatja, szisztematikusan végig masszírozza a belső szerveket, feltölt energiával, egyensúlyba hozza az endokrin, keringési, légző és emésztőrendszert. Növeli a mentális tisztaságot. Ideális a tudatosság növelésére, és a jó közérzet megteremtésére.

A Napüdvözlet három dolgot ötvöz: egyszerre pránájáma-légzőgyakorlat, dinamikus ászana sor és meditáció egyben, ha közben hallgatjuk, vagy magunkban ismételjük az egyes ászanákhoz tartozó szanszkrit mantrákat.
Ellenjavallat: menstruáció első két napján, várandósan, akut, idült gyulladásos állapotban, láz esetén. Szív és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, sérv esetén.
Ha kedvet kaptál, elkezdheted otthon is gyakorolni, melyhez segítséget nyújthat a videóm: https://www.youtube.com/watch?v=eoTxofKvuh4
Amennyiben érdekel a zenekarom, vagy többet olvasnál életutamról, látogasd meg a https://www.samsaraboulevard.com/ oldalt további információkért.
Ha bármilyen kérdésed lenne, vagy szívesen jelentkeznél a jógaóráimra, koncertekre, hangfürdőre, keress a sattwajoga@yahoo.com e-mail-címen!

 

Budakeszi Hírmondó 2021 április

 

 

Megosztom a cikket