A Normafa-projekt

Budakeszi Város Önkormányzata egyeztető tárgyalást hívott össze, melyen tiszteletét tette Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, Budapest XII. kerület (Hegyvidék) polgármestere, hogy a helyi városvezetéssel egyeztessen az ún. Normafa-projekt esetlegesen Budakeszit is érintő vonatkozásairól.

 

A szóban forgó projekt, már hónapok óta szóbeszéd tárgya mindazok körében, akik szeretik és ismerik a Normafát, illetve annak környékét, ami a főváros egyik legszebb, egyúttal leglátogatottabb kirándulóhelye.

A Normafa (ami nem csak az 1927-ben kidőlt fa helyén álló mai, terebélyes bükkfára értendő, hanem annak sok hektárnyi környezetére is) a Svábhegy gerincén található, 480 méterrel a tengerszint felett, kevesebb, mint 2 kilométerre a János-hegytől, s csodálatos panorámával a fővárosra. Annak az erdőnek a felső széléről van szó, amit Budakeszierdőnek hívunk. Budakeszi és a Normafa ezer szállal kötődik egymáshoz, már évszázadok óta, s mivel a ?mi erdőnk? határolja, azért a budakesziek épp úgy magukénak érezhetik, mint a svábhegyiek.

 

Pokorni Zoltán elmondta, hogy a kormányzat a központi költségvetésből 5 milliárd forintot szán a Normafa Park környezetének rendbetételére, ami nem mindennapi lehetőség. Az említett projekt hatással lenne az egész Budakeszierdőre is, ami teljes egészében városunk keleti oldalát határolja, így minden, ami a közeljövőben a Normafa kapcsán történni fog, Budakeszi számára is prioritás.

A projekt egyelőre még tervezőasztalon sem létezik, mert a nulladik lépésnél tart, a széleskörű egyeztetésnél. A polgármester mindenki véleményére kíváncsi (síelők, kerékpárosok, turisták, környezetvédők, erdészek stb.), hogy közös kompromisszumok révén találják meg a legkedvezőbb megoldást. A terület természetvédelmi szempontok szerinti vizsgálata legkevesebb egy évig tarthat el, hiszen az állat- és növényvilág kapcsán egy teljes vegetációs ciklust figyelembe kell venni.

Pokorni Zoltán rendkívül fontosnak tartja az infrastruktúra bővítését, a Normafa szűkebb környezetében: orvosi ügyelettel, rendőrőrssel, nyilvános WC-kkel stb. szeretné megkönnyíteni az arra járók kikapcsolódásának komfortszintjét.

A téli sportok kedvelőinek is szeretne kedvében járni a hegyvidéki önkormányzat, hiszen korábban ez volt Magyarország egyik legjelentősebb sí központja, mely a ’60-as, ’70-es években élte virágkorát, így szó van arról is, hogy kialakításra kerüljön (újra) legalább egy sípálya, ami egészen a Harangvölgyig húzódhatna természetesen sílifttel. A Normafa térségében korábban 7 lesikló pálya és 4 sífelvonó működött.

A XII. kerületi városvezetés kitüntetett helyet szán Budakeszinek, hiszen városunk a terület nyugati kapuja. Pokorni Zoltán úgy látja, hogy a Hegyvidék és Budakeszi között körvonalazódó együttműködés a projekt kapcsán gyümölcsöző lesz.

A polgármester úr nem tartja kizártnak azt sem, hogy a Libegő mintájára egy hasonló, üléses felvonószerkezet kötné össze a Svábhegy gerincét Budakeszivel.

A látogatás végén Pokorni Zoltán leszögezte, hogy reményei szerint a fejlesztés pozitívan befolyásolja majd Budakeszi közlekedési problémáit is, hiszen közös érdek, hogy javuljon a túlterhelt közlekedési állapot.

 

Huber-Szabó Lőrinc

 

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket