A Martin család Arany Sas vendéglője

Winkler Lőrinc (1809?1883) foglalkozására nézve asztalos és első felesége, Pfendtner Mária (1806?1845) voltak az első vendéglősök a ? későbbi Martin ? családban.

 

 

Máriamakkon, a régi erdészházban volt egy kicsi vendéglőjük. Ez a család nagyon beteges volt: hét gyermekükből hatan és maga az anya is tüdőbajban haltak meg ebben az idillikus környezetben.

 

Winkler Lőrinc második felesége, a kismartoni születésű Romberger Katalin (1820??) volt. A községi vendéglőt vették át, ami a mai városháza helyén volt. Egyik lányuk, Winkler Katalin (1848?1923) Martin Antalhoz (1851?1895) ment feleségül. Ők építették a már tulajdonukat képző Erdő utcai házat, helyesebben először a háznak a felső felét, és azt mint vendéglőt üzemeltették 1904-ig. Bár Martin Antal fiatalon hunyt el, a felesége és gyermekei melegkonyhás vendéglővé fejlesztették üzletüket, főleg a nyári nyaralószezon alatt.

 

Özv. Martin Antalnétól idősebbik fia, Martin Lőrinc (1871?1930) és felesége, Pfendtner Anna (1870?1960) vették át az üzletet 1905-ben, és ők üzemeltették 1929-ig. Munkásságuk elején megépítették a vendéglő alsó részét, a tánctermet és az elülső, nyitott éttermet, illetve ők építették ki a kerthelyiséget. Üzletük ugyan csak nyári jellegű volt, de télen már táncmulatságokat és bálokat is rendeztek a helybeli lakosok számára az immár ?Arany Sas? nevű üzletükben. Tulajdonukat képezte még a csak nyáron üzemelő Kossuth Lajos utcai Park Kávéház, melyet szezononként bérbe adtak.

A kerthelyiségben hattagú fővárosi cigányzenekar játszott mindennap, szerdán és esetenként szombat esténként műsoros előadás, leginkább kabaré szórakoztatta a nyaraló közönséget.

 

1931-ben az Arany Sas vendéglő Martin Lőrinc (1896?1966) és Fischer Borbála (1902?1962) tulajdonába került, de előtte már 1929-től bérelték. Martin Lőrinc öröksége és Fischer Borbála hozománya tette lehetővé a ház és az üzlet megvásárlását. Munkájuk eredményeképpen töltődött fel az üzlet anyagi és erkölcsi tartalommal. A fejlődő turizmus és sísport követelményeinek kielégítésére átalakították a nyitott éttermet télen is használható vadászteremmé. A táncterem és konyha zsindelytetőzetét palatetőre cserélték át. Így 500 személy részére készítettek helyiséget, berendezést és melegkonyhás felszerelést. 200 hl bort tudtak tárolni  a pincékben lévő hordókban, ami lehetővé tette az egész évi kimért borszükséglet beszerzését és tárolását.  Erkölcsileg az ő munkájukat dicséri az a szellem, mely a turisták és helybeliek által látogatott családi vendéglőben érződött. Ez a tevékenység és szellemiség a kommunista diktatúra ideológiájának és gazdaságpolitikájának útjában volt. 1951. január 1-jén, 109 éves működés után a család iparengedélyének leadására kényszerült.

 

 

Lejegyezte: Huber-Szabó Lőrinc

Megosztom a cikket