A Magyar Kultúra Napja

A Magyar Kultúra Napja alkalmából az Erkel Ferenc Művelődési Központban szervezett ünnepségen a Budakörnyéki művészeti szomszédolás keretében „Azt gondoltam…” címmel megnyílt a Nagykovácsin élő Szilágyi Erzsébet ötvös, szobrászművész kékfestés kiállítása.

Vendégünk volt Kiszelné Mohos Katalin, Nagykovácsi polgármestere, aki köszöntötte az egybegyűlteket. A kiállítást Gopcsa Katalin művészettörténész nyitotta meg. Az ünnepi műsorban közreműködött a Monarchia Vonósnégyes komolyzenei koncertjével, a Tér-Zene program keretében. Rövid visszatekintést és az idei évre vonatkozó új feladatokat és célokat ismertetett az intézmény munkájáról az Erkel Ferenc Művelődési Központ igazgatója, Tóthné Fajtha Anita. – A tavalyi évben ünnepeltük intézményünk épületének 40 éves fennállását, valamint szintén ebben az évben vehettük át a Minősített Közművelődési Intézményi Címet is.

Szilágyi Erzsébet ötvös, szobrászművész a két polgármester, Dr. Győri Ottilia és Kiszelné Mohos Katalin között

Elindítottuk az intézmény új arculatának tervezését, fókuszcsoportokat hívtunk össze, felméréseket végeztünk. Az idei évben hamarosan megismerkedhetnek majd új arculati elemeinkkel, emblémánkkal és szlogenünkkel is. Örömhír számunkra, hogy az idei évben a kormány 20%-os bérfejlesztést biztosít a kulturális területen dolgozók részére. Ebben az évben új feladatokon is dolgozunk, mint pl. a felnőttképzés és a kulturálisalapú gazdaságfejlesztés. Igyekszünk szakmailag mindig megújulni és a lakossági igényeknek megfelelni. Dr. Győri Ottilia polgármester az idei év álomból valósággá váló terveit osztotta meg az egybegyűltekkel: – Az egészséghez való hozzáférést biztosítottuk a lakosságnak – hiszen 20 szakellátást indítottunk el, és új egészségházat is építünk.

Ezután a kultúrához való hozzáférést is szeretnénk magasabb szintre emelni, hogy bármely élethelyzetben feltöltődhessen egy budakeszi lakos: a szép épített környezetben, a szép természetben. Helyben képezhesse magát – növelve lehetőségeit, vagy éljen a művészettel, mint erőforrással akár alkotóként, akár befogadóként. Kivételes lehetőség előtt áll városunk, eredményesen dolgoztunk: Budakeszit kiemelt fenntartható városfejlesztési körbe sorolta Pest megye. Így pályázatot nyújthatunk be a TOP Plusz fenntartható városfejlesztési stratégiák kifejezetten Budakeszi számára elkülönített 3,5 milliárdos keretösszegére, amely a 2021-től 2027-ig terjedő időszakra szóló fejlesztési forrás. A Fő tér Projekt 1 milliárd forinttal szerepel ebben, és tartalmazza ez az összeg a rendezvényterem építést, új, többfunkciós könyvtár létesítését, köztér fejlesztést, szolgáltatások kialakítását.

A vállalkozói park mellett, a Lidl közelében, új multifunkciós rendezvény-, szabadidő- és kulturális központot is tervezünk, ahol szabadtéri színpad, gasztronómia/vendéglátás, zárt rendezvénytér várja majd a szórakozni vágyó budakeszieket.
Ha sikeresen pályázunk, akkor az Európai Szociális Alaptól 607 millió forintot kapunk. Ebből kulturális, szabadidős szolgáltató nonprofit kft.-t hozunk létre, és a civil szervezetekkel közösen növeljük a kulturális programok kínálatát. Ebben helyet kaphat felnőttképzés, konferenciaszervezés, szórakoztatás, filmkészítés, vendéglátás és még sok minden más, amit a budakeszi lakosok javasolnak. Az az álmunk, hogy a városunk gazdagságát jelentő szellemi energiákat bevonjuk a város kulturális életének felpezsdítésébe. Hozzunk létre közösségi hálózatot, mutassuk meg értékeinket!

Nagykovácsi polgármestere Szilágyi Erzsébet képzőművész otthonából érkezve köszöntötte az egybegyűlteket. – A jó szomszéd az, aki azon igyekszik, hogy észre se lehessen venni. Ti pedig azt kéritek tőlünk, jöjjünk szomszédoljunk, és mutassuk meg az értékeinket. És mi örömmel jöttünk. Köszönöm a meghívást, kedves polgármester asszony, köszönjük ezt a jó szomszédi viszonyt – mondta Kiszelné Mohos Katalin. A polgármester úgy fogalmazott, Szilágyi Erzsébet munkáival nyomot hagy az általa és művészete által megérintett emberekben. – Azt tapasztalom saját magamon is, hogy vannak olyan alkotók, akik kitörölhetetlen nyomot hagynak a lelkeken. Egy bevésődést, ami sohasem tüntethető el. Nekem ilyen lett Szilágyi Erzsébet, jelentette ki Nagykovácsi polgármestere.

Vanó Zsuzsa

Budakeszi Hírmondó 2022 január

Megosztom a cikket