A közösség jelentősége a hétköznapokban – EMBERI segítőkészség

Persze, hogy magamból indulok ki. De TUDOM, érzem és tapasztalom, hogy mások is segíteni szándékoznak. Van, akinek természete, és jobban megy az önzetlenség, van, akinek lenyomatai, sérelmei vannak, netán védekezik, és nehezebben megy. Senkire nem vethetünk követ, mert nem tudhatjuk… Mi is az Ő története. Legföljebb hátralépünk és figyelünk.
Az együttérzés például Isten (jelentsen akár Isten mindenkinek mást-mást) egyik legkedvesebb emberi tulajdonsága (szerintem). Ahogyan a decemberi cikkben is írtam, a közösség ereje az egyén önismeretében rejlik, ez a tulajdonság pedig az építkezés egyik alapköve.

Hogy jön ez ide? Mert a Közösség jelentősége nemcsak formai, kézzel fogható dolgokban nyilvánul meg, hanem a „mögöttes” rétegekben is. Talán ismertek. Holisztikusan szemlélek, és azért biztatok erre másokat is, mert így sokkal „könnyebb” az élet. Ha nem szűk látásmóddal tekintünk, sokkal érthetőbb, átérezhetőbb, kezelhetőbb, élhetőbb minden, és a változás is egészségesebben történik. Mint a táncban.

Kicsit mintha rébuszokban beszélnék, de arra kérlek, állj meg egy picit, és csak figyelj. Engedd, hogy járjanak benned a mondatok. Felsejlik néhány mozzanat az életedben, amit érintenek a szavak mögötti érzések? … Ez fontos. Tudatosítsd a saját élményt, és akkor így haladjunk tovább.
Van itt, egy több kicsike közösségből, baráti körből szÉPülő, egyre nagyobb Közösségünk. Kapcsolódnak hozzánk távolabbi barátaink is, akik további ottani közösségeket éltetnek. Ez csodálatos.

Túl azon, hogy kalákákat szervezünk, és aki amiben tud, segít a másiknak, képzeljétek, még szórakozunk is, ez nagyon fontos nekünk. Igyekszünk a munkákat, projekteket is úgy szervezni, hogy legyen lazu-lós része. Vagy ha éppen nincs rá kapacitás, akkor legközelebb. Mit jelent ez? Tábortüzet, főzést, zenét, táncot, éneklést, kirándulást, ünneplést, BESZÉLGETÉST. A munkán kívüli együttlét fontos eleme a közösség szÉPítésének, egymás többirányú megismerésének, saját élményeink megosztásának, közös élményeink születésének.

Most két hangsúlyos jelenséget szeretnék ennek kapcsán említeni, ismertetni röviden.
Mai napság, amikor szétválasztás történik világszerte (családi és közösségi, sőt, nemzeti szinten is), nálunk még jelentőségteljesebbé vált az összekovácsolódás, összecsiszoló-dás, összetartás. Ebben a három kifejezésben is mutatkozik, milyen árnyalt ez a ,munkafolyamat’. Mert ez igenis munkával jár. Egyéni és közösségi szinten egyaránt. Méghozzá folyamatosan. Szeretném kihangsúlyozni, hogy mindannyiunknak elsődleges szempont az egészség, az egymásra való figyelem ennek kapcsán.

Ugyanekkor az egészségünkhöz feltétlenül hozzájárul az, hogy Közösségben élünk. Minden szinten segítség. Az, hogy tudjuk és éljük, hogy fizikai, lelki, szellemi és akár anyagi szinten is, NEM VAGYUNK EGYEDÜL, hanem EGYÜTT vagyunk, számíthatunk egymásra, és bármi kihívás is adódik, az esetlegesen felbukkanó félelem érzet (amelyről tudjuk, hogy nagyban hozzájárul a megbetegedésekhez), megmunkálható, átalakítható, feloldható. Ha azt gondoljátok, kissé elkanyarodtam a téma elejétől, akkor újra álljatok meg egy kicsit, és gondoljatok, érezzetek bele… bizonyosan van erről is saját élményetek.

Én is azt gondoltam, hogy ebben az írásban többet írok majd a gyakorlati dolgainkról, de ezt nem én döntöm el. Elkezdek írni, és a tinta a hangsúlyos dolgokat rendezi előbbre, úgy, mint amikor házat építünk is, megvannak a pontosan követendő lépések.
Éppen ezért most egy másik fontos jelenséget szeretnék beharangozni. A neve Jamilanda (ejtsd: dzsamilan-da). Barátnőm, lélekrokonom és közvetlen munkatársam Komlósi Ami-na egy öko-spirituális regényt fordít német nyelvről. Egyedi és sorsfordító munka. A 700 oldalas könyv már most hatalmas energiákat mozdít, ahogy barátnőm dolgozik a kiadáson. Ezzel együtt jár az e köré fonódó közösségépítés is, mivel a regény is erről szól. És önismeretről, önfelfedezésről.

Elképesztő erőt támaszt fel mindannyiunkban, akik eddig kapcsolódtunk Amina által ehhez a folyamathoz, történethez és Jamilandához.
Képi és szövegvilága oly felemelő, hogy azt érezzük, nem létezik számunkra lehetetlen, közösségünk éltetése kapcsán. Hangsúlyozom, ez nem azt jelenti, hogy sosem adódhatnak kihívásaink. Éppen azt jelenti, hogy önismerettel, tiszta szándékkal, nyitottsággal és összefogással minden megoldható.
Ez az én megélésem néhány mondatocskában csupán, viszont Aminával nyitott beszélgető körök indulnak majd hamarosan, ahol ismerkedhetünk ezzel a (most még sokak számára futurisztikus világgal), kibonthatjuk, kérdezhetünk, javasolhatunk, alkothatunk benne. Alkothatjuk önmagunkat, közösségünket, közvetlen és tágabb világunkat. És ez csodálatos. És egészséges. Ha még nem érintenek ezen mondatok, csak állj meg, lélegezz és figyelj. Köszönöm a figyelmedet.

Tófalvi Erzsébet

Kapcsolódási lehetőségek: FB/Tofi Tófalvi Erzsébet

  • LEMangURIA Élettánc Testés Érzelmi Tudatosság – Önismereti kiscsoport
  • Eksztatikus-tánc vezetés és tudatos-mozgás oktatás
  • MaG DaNa Meditációs Kör
  • Szakrális Női Kör
  • Naturszundi gyógyhatású tönkölypelyva párna Manufaktúra

Budakeszi Hírmondó 2022 január

Megosztom a cikket