A közös étkezések meghatározó ereje

Őseink azért étkeztek együtt, mert az ételt megosztották egymás közt. Korabeli források szerint pl. a spártaiaknál 10–15 fős asztaltársaságok alakultak, evés közben beszélgettek, ezzel erősítették a hazaszeretetet. A közös étkezés ikonikus festménye Leonardo da Vinci: Az utolsó vacsora című műve. Lucullus lakomáiról mindnyájan tanultunk, de azt is tudjuk, hogy az étkezés évszázadokon keresztül a diplomácia fontos eszköze volt. De milyen hatással van ránk napjainkban az evéssel együtt töltött idő?

Az étkezés személyes kapcsolatainkban, alapvető érzelmeink megnyilvánulásában is szerepet játszik. Anyanyelvünkben számos példát találunk: „nem sok sót esznek meg együtt”, akik egymással haragban vannak. Akik „egy tálból cseresznyéznek” azok jól megértik egymást. Ha egy házasság felbomlik, akkor a felek „elválnak ágytól, asztaltól”, míg, amikor összekötik az életüket, akkor „egy kenyéren élnek”. Az étkezés toleranciára, mások értékeinek, szokásainak elfogadására is nevel. Az érzelmi aspektuson túl más oldalról is megközelíthetjük a közös evések pozitív hatását. Számos felmérés szerint szülők és gyerekek egyaránt kedvezően értékelik, ha együtt eszik a család, mégis, ennek mindennapi kivitelezése tudatos szervezést igényel. Az iskola utáni tevékenységek száma és időtartama egyre növekszik, változik a családok szerkezete és életvitele. Számtalan a kihívás, melyek akadályozzák, hogy mindenki egyszerre üljön asztalhoz, pedig a rendszeres közös étkezések jótékony hatásai a család egészét érintik.

A szülők és a család életmódja első helyet foglal el a gyermekeket befolyásoló tényezők között. Ha a család rendszeresen együtt étkezik, az a fiatalok egészségesebb táplálkozását eredményezi: gyakoribb a gyermekek tejtermék-, gyümölcs-és zöldségfogyasztása, több a rost-, kalcium- vagy a vitaminbevitelük. Ezek hátterében többféle tényező húzódik meg, például a szülői (étkezési) magatartás, az egészséges táplálékok kínálása, a közös ételkészítések. Ezért a szülői példamutatásnak nagy szerepe van abban, hogy a gyermekek megismerjék és megszeressék az egészséges ételeket, és későbbi életük során nagyobb eséllyel fognak egészségesen táplálkozni. A reggelizés például nem csak a megfelelő testtömeg kontrollt és az iskolai teljesítményt segíti, de lehetőséget ad a gyermekeknek arra is, hogy a közös étkezés alkalmával elsajátítsák a megfelelő családi mintát. Az asztalnál megbeszélhetők az adott nap kihívásai, támogathatják egymást a családtagok, kitűzhetnek célokat aznapra, vagy éppen a hétvégre, amire érdemes várni (például egy közös délutáni süti készítés, szombati kirándulás), míg a vacsora mellett elmesélhetők a nap történései, megoszthatók az iskolai, munkahelyi élmények, erősítik a családi köteléket, a kölcsönös figyelemre épülnek.

Az, hogy milyen gyakran ül össze a család közösen elfogyasztani az ételt, sok mindentől függ. Minél idősebb egy gyermek, annál több elfoglaltsága van, miközben egyre nagyobb a szabadságvágya, egyre gyakrabban „bújik ki” a közös programok alól. Mégis, amikor megtehetjük, a családi együttlétek számos pozitív hatásának ismeretében érdemes közös étkezéseket, ételkészítéseket beiktatni a mindennapokba. Érdemes minél több módon, életkoruknak megfelelően bevonni a csemetéket a különböző folyamatokba, a kerti veteményes/balkon fűszernövényeinek gondozásától kezdve a bevásárláson át, a sütés-főzés egyszerűbb vagy már bonyolultabb műveleteiig bezárólag. Ezek mind-mind közösen eltöltött minőségi időt jelentenek, miközben erősíthetjük gyermekeinkben az egészségtudatosságot. Ezt a törekvést segítheti például, ha a család azonos időpontra időzíti a reggelit vagy éppen a vacsorát. Feloszthatók a feladatok is, ki mikor teríti meg az asztalt, készíti el a salátát, vagy éppen mosogat el. Így máris van napi fix fél-egy óra, amikor egymásra figyelnek a család tagjai. Ha egy olyan tradíciót kell mondanunk, ami minden kultúrában megjelenik, akkor az nem más, mint a közös családi vacsora. Ez nem véletlen, az életünk része már hosszú ideje, vigyáznunk kell rá. Adjuk meg a módját, és ünnepeljünk minden közös étkezést, mert ha még nem is tudatosítjuk, akkor is nagyon sokat profitálunk a közösen eltöltött időből, hiszen minden közös étkezés egy lehetőség arra, hogy igazából hazaérjünk.

Korondy Gabriella dietetikus

Budakeszi Hírmondó 2022 január

Megosztom a cikket